今次21.5吋升到24吋,有沒有可能27吋升30吋?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
jed68 發表於 2021-5-5 14:26

其實升唔升30都要睇番真實user experience,唔係個個都接受到坐係書枱前咁近睇咁大個mon

回覆 87# fred2088

作為公司Admin加維修。
mac機我一年例行 software更新4次外,甚少要再去煩。
Windows機今年就因為Driver/Windows Update/edge強姦。
出過N次rollback/重裝驅動/重灌Seed檔/更新bios。
如果有米的,我一定堆mac mini/Macbook落去。

更不用說Apple 非人為入廠率低過D H L多多聲。

It’s Just WORK.
Good enough for me.

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

蘋果野, 我覺得點都會有人買....

睇左實機先決定都未遲既
我最關心佢個喇叭
其實你可以當買佢個 eco system 同 desgin
有邊部all in one ...
smallcar88 發表於 2021-5-4 10:40

all in one來講佢只係張台得返一條線,但其他機你行wifi都係可以一條線
Microsoft Surface Studio唔夠簡約咩
蘋果今次只係將lan線縮左落隻火牛到...
咁輕簿都係因為換左粒平板U...連火牛線都唔洗咁粗

事先聲明先,我同意all in one來講,其實intel imac唔算特別貴
睇M$ Surface Studio就知,其他all in one都係萬二萬三到
但係一唸到佢換行左粒ARM

你部野真係放大平板來...點可以用x86個種價錢計法呀
就好似你部車舊時行V8,近七百匹賣四百萬
家陣換左行全電,電摩打話過千匹,多左三百匹係勁左呀,但又賣四百萬
你會唔會肯用ferrari 488個價錢來買架Tesla Model S先
ARM CPU唔可能用返x86果套計算方式的

好多人嘴巴說著不要,身體卻很誠實的
carlkyo 發表於 2021-5-5 22:19

佢地成日話apple出舊屎都有人買,但……佢地又成日走去apple討論區討論舊屎

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

8g ram, 250g ssd 賣 9999起

唔知有幾多儍仔會買呢
x37 發表於 2021-4-21 08:05

睇你做乜, 如果係跑ADOBE PR, MAC 16GB=WINDOWS 32GB , 我上次跑完先知差別咁大

但係250GB SSD真係搵笨, 要買一定唔可以買最平果版本,佢仲要少兩個USB-C

all in one來講佢只係張台得返一條線,但其他機你行wifi都係可以一條線
Microsoft Surface Studio唔夠簡約 ...
a39g99 發表於 2021-5-6 03:20

不如你睇下粒M1 對比返INTEL X86性能先再講?
m1行模擬x86都快過自己上一代x86 (但食少50%電,16吋macbook pro cpu講緊45w tdp,m1先15w)
連最弱的遊戲再加埋x86模擬損失, intel 11代都貼唔上, 當然上左獨顯就例外~ 但耗電又係另一回事
hp all in one 24吋8gb ram單通道+ 512gb tlc+隻冇p3色域的mon 都夠敢賣10,499.00的時候,(2w x2 喇叭不如唔好比啦)
其實計落apple all in one都唔算貴

而且講成本, APPLE M1的電晶體數目(160億)仲要係AMD同INTEL同級帶內顯X86 CPU的2-3倍
(AMD 4750U transistor count先98億)

APPLE粒M1 ARM 本來就同其他ARM 唔係同一個世界線
而且得益ARM精簡架構,佔用RAM平均少X86 30-50%

點解無人關注CPU…
macbook我當初以為係為左省電先4+4,高性能+節能
雖然話就話會同時運作,但imac根本無 ...
Getchu 發表於 2021-5-3 23:51

計成本apple m1係貴過amd ,
apple soc一直都係用晶片成本去降低頻率以達到更高的效能比

apple m1 係台積電5nm 160億電晶體
amd 5800u 係台積電7nm 107億電晶體

同apple 8個核心係可以同時運算的,你計返多核心性能就知道
性能雖然較低,但都可以提供多20-30%的多核心性能,
測試中macmini的m1 cpu 部份的tdp 約為20-24w浮動
從指令性能分析,現在M1是市面上最快的CPU內核,只係受制於TDP限制, 就唔知道APPLE幾時會放多一粒無限制版本出黎
依家APPLE M1對標AMD,INTEL... 2個核心打1個核心食多一半電都追唔到

核心數的戰爭其實你可以睇返ARM陣營, A14 2大4小 長打對標高通4大4小,仍然都係穩坐性能同功耗比榜第一名

M1 iMac 8GB RAM 256GB SSD $9999 依個 offer 依個價 其實唔貴呀

p.s. 公司機 daily M1 MBA 7-core GPU 16GB RAM 256GB SSD, 自課機 M1 MBPr 16GB RAM 1TB SSD
it's perfect for my routine, it just works well. kill the task quietly, rapidly