但係文書機咁既價錢,pc真係爽好多
不過pc樣樣件再咁樣升價上去,mac唔減價都真係贏了

windows如果肯食老 ...
a39g99 發表於 2021-5-12 03:33

Windows 以家有咩取代唔到mac? 如果只系因為慢硬件提升可以解決到點都比mac機平,當然果粉就無可取代了  

via HKEPC Reader for Android

但係文書機咁既價錢,pc真係爽好多
不過pc樣樣件再咁樣升價上去,mac唔減價都真係贏了

windows如果肯食老 ...
a39g99 發表於 2021-5-12 03:33

同樣一樣野就係Apple 呢樣做得好過Win10, 大佬呢樣野做返轉頭, 唔係今日得我一個講, 已經好多人插過,佢仲要更新出事率仲勁過Mac.有時有啲唔可以唔接受現實,行穩定一般用暫時都係Mac穩陣。
Win10我都比左唔少錢買正支持,問題真係無得救。 希望Mac比到壓力佢生性出返啲人用既野

Windows 以家有咩取代唔到mac? 如果只系因為慢硬件提升可以解決到點都比mac機平,當然果粉就無可取代了   ...
TEKKHG 發表於 2021-5-12 07:03

Windows.有啲野仲係獨市,但唔等於唔會過檔去人哋度。你話人果粉不如你係Apple 台推windows你又咪軟粉

回覆 130# a39g99

LTSC只更安全性更新都出過事的人路過。。。

回覆  a39g99

LTSC只更安全性更新都出過事的人路過。。。
cct241292 發表於 2021-5-12 10:57

LTSC只更安全性更新都出過事的人路過+1
唔使講遠, 3/2021 累積更新就一個月衰三次....

8g ram, 250g ssd 賣 9999起

唔知有幾多儍仔會買呢
x37 發表於 2021-4-21 08:05

大6米 8kg hk$80

日本米 5kg hk$200 起

唔知幾多人日日買,唔見你出post?

今日親身去 IFC 試玩,爽快同埋display 正到無倫就預左...

聲音方面,驟耳聽落以為唔夠力;不過去番「工作枱距離」就變番好正。呢d 米係設計咯。

高檔個部 iMac M1 的4個 ports 全部係全部都係右邊,左邊一個都沒只有側邊一個3.5mm。根據某人在這論壇講,放在右邊的 ports 會阻住用mouse,而且係壞設計。大家要考慮清楚。

新手一問
Mac 機係咪完全唔洗裝防毒?
咁我就走去問藍精靈 佢話唔洗裝喎
係咪真係咁安全?

回覆 139# aj_son

唔係話完全冇毒,只係比較 Windows 少,假如你安裝嘅 software 全都來自 App Store 又或者大公司官網,又或者一盒盒買返嚟,而且唔會 download 不明來歷嘅嘢,咁應該係安全嘅。不過亦要留意,朋友間有時電郵附件,你唔小心打開都可能中招。