請你說出一台 9999HKD
i3-i5效能 有ATOMS 有4K P3 色域500nit 有TB3 有金屬機身的 AIO電腦給我。

我認識 ...
cct241292 發表於 2021-4-21 10:14

我老婆話想買紫色 12 … haha

雖然每人喜好唔同.. 不過都有人同我講 "Mac好難用", "唔識用" (我2008年由 Win 轉 Mac都係咁用啦, 之前用 Win 用左10年多, 由Win95開始用)

同埋佢地仲停留o係 Win 有"開心版" software 的思維..

btw, 橙色 iMac 好靚

今次蘋果舉動,我覺得好明顯將iMac平民化
24寸,多顏色….打入埋女性市場

所以我先好肯定不久會有27寸5K版(甚至更大)係比專業人士用…

雖然每人喜好唔同.. 不過都有人同我講 "Mac好難用", "唔識用" (我2008年由 Win 轉 Mac都係咁用啦, 之前用 W ...
card_captor 發表於 2021-4-21 10:22

其實我幾鍾意淡紫,但可惜唔係幼邊框

雖然每人喜好唔同.. 不過都有人同我講 "Mac好難用", "唔識用" (我2008年由 Win 轉 Mac都係咁用啦, 之前用 W ...
card_captor 發表於 2021-4-21 10:22

總有些IT達人
唔識用mac系統
唔會承認好難用
係會話mac「唔好用」添
呢個真係事實

總有些IT達人
唔識用mac系統
唔會承認好難用
係會話mac「唔好用」添
呢個真係事實 ...
andylo 發表於 21/4/2021 10:55

我2個OS都有用 (公司電腦一定係 Win..)
不過又好難怪.. 而家 Apple 無左 15日無條件退款, 好難叫用家買左先.. 變左無乜人願意拎$幾千蚊出來"試用", 唔o岩用又要蝕少少放出去
(2008年我買第1部 macbook 就係呢個心態, 諗住唔o岩用都可以退$. 點知一用就返唔到轉頭)

回復 16 #card_captor

其實而家識周圍啲人都用緊, 及周圍都有showroom, 唔難試用
尤其是公司買, 很多理由買部返嚟玩

via HKEPC Reader for Android

回復 17 #fred2088

咁多種色,放下一客廳襯埋色,
真係生活態度,
買個花樽都要咁上下錢
當然嗰個唔係我啦!哈哈

via HKEPC Reader for Android

回復 card_captor

其實而家識周圍啲人都用緊, 及周圍都有showroom, 唔難試用
尤其是公司買, 很多理由 ...
fred2088 發表於 21/4/2021 11:35

未必ga
我只可以話價值觀問題, 有d人覺得買 $5萬名牌包包好值, 但只係願意拎 $1500 買部紅米手機 (user: 打到電話, 收/發到whatsapp咪夠囉!)

最近有朋友想買手提電腦, 因為佢用開果部壞左.. 用左14年... 我真心佩服 (自從有smartphone後都少用電腦, 所以"捱"到14年)
我叫佢買 macbook, 嫌貴嫌慢 (我: 吓????) 又嫌M1 版無得裝 windows.. 總之有一堆理由
之後叫佢去 Lenovo 網求其執部$5k樓下就算. 反正好多野 smartphone 都做到

原來真係會有人覺得買mac機先係正常。
woodywalker 發表於 2021-4-21 09:55

人生仲有好多事情需要時間去享受

我就唔想再嘥D時間,買咗部Windows 電腦返來後再左搞右搞

俾多少少錢,有一部有Desigh、又穩定、一開機即刻用得嘅電腦用

但我都唔會買呢部,因為用緊 iMac 27", 個5K 真係好靚