人生仲有好多事情需要時間去享受

我就唔想再嘥D時間,買咗部Windows 電腦返來後再左搞右搞

俾多少少錢 ...
EVA001 發表於 2021-4-21 11:51

其實我本來以前就係100% PC人,但一踏進Mac界,真係返唔到轉頭
太穩定了!無藍畫面,無BSOD.....
最重要user-friendly

但PC windows 勝在driver update頻密,硬件driver性能通常好d囉
(例如,Mac個Printer/scanner driver性能無Win版咁豐富)

其實我本來以前就係100% PC人,但一踏進Mac界,真係返唔到轉頭
太穩定了!無藍畫面,無BSOD.....
最 ...
ayacalip 發表於 2021-4-21 12:00

me2, 我以前都係PC user

用咗Mac 後返唔到轉頭

me2, 我以前都係PC user

用咗Mac 後返唔到轉頭
EVA001 發表於 2021-4-21 12:27

Printer scanner 我就用Parallels win10 裝driver算....
MacOS用呢類野唔係太好,得AirPrint,設定好少....

Printer scanner 我就用Parallels win10 裝driver算....
MacOS用呢類野唔係太好,得AirPrint,設定好少.. ...
ayacalip 發表於 2021-4-21 12:28

我在公司都係用imac
要print野時
用parallel 去print
主要因為ricoh好唔掂
driver仲要配paper cut profram
係d printer公司寫program同driver既做得唔好
冇計…

我2個OS都有用 (公司電腦一定係 Win..)
不過又好難怪.. 而家 Apple 無左 15日無條件退款, 好難叫用 ...
card_captor 發表於 2021-4-21 11:29

邊間 win 廠機有 15日無條件退款?

邊間 win 廠機有 15日無條件退款?
fatdog 發表於 21/4/2021 12:40

但問題係我成長的年代,中學、大學都係用win
屋企又用 win,買電腦就好自然偏向 win

2008年之前我都係100% Win user
當時我完全未用過mac
都係因為Apple有15日退款先試

反之我有朋友做設計,佢返 part time,大學讀 design到出來社會工作
工作和學習環境都用 mac, 所以好容易接觸 mac

回覆 23# ayacalip

回覆 24# andylo

我用KM+PaperCUT,原本x86個驅動95%正常,某些WORD出唔到。
但是同KM個TECH講,轉頭就比左M1版條LINK我。
他說75%現役支援機種都出了M1版了,我估未支援的應該是高速機之類,不過小型的Finisher果堆已經OK。

我都係主力用mac,但今時今日仍然有地方係唔support mac要用windows

蘋果一有新野出,就會有呢d 「傻嘅先買」 post出,十年喇,都慣咗啦。

M1 iMac支援EGPU未?