其實我本來以前就係100% PC人,但一踏進Mac界,真係返唔到轉頭
太穩定了!無藍畫面,無BSOD.....
最 ...
ayacalip 發表於 2021-4-21 12:00

其實又無咁誇張既,windows10唔更新都唔會出事
不過推薦人買機,純文書我都會推佢買mac機算
(售後服務貴過一切差價...有咩問題推佢去apple store揾精靈搞)
再講近期pc樣樣件都加價,imac有貨供應可能搶到唔少市場
pc再咁樣落去,imac+ps5會係一般人選擇

咁似iPad 唔知有冇人出保護套呢?

或者咁講
Mac Mini M1 CPU x 8, GPU x 8, 8GB, 256GB SSD = $5,499
iMac M1 CPU x 8, GPU x 7, 8GB, 256GB  ...
fkf 發表於 2021-4-21 17:20

我鍾你呢個計法, 但我可能都係選mac mini + 4500 買丁既mon, 過兩年upgrade就換左mac mini就ok

每次見APPLE有新MAC, 都會想買.

但一諗起佢的MS WORD EXCEL POWERPOINT 跟WINDOWS版 的格式不相容問題, 就無得再諗. 我的對口全部用WINDOWS OFFICE, 我接佢地的WORD EXCEL PPT 只會係WINDOWS版本. 我改左後俾佢地如果格式字體有變, 即係我份工會有變.....

每次見APPLE有新MAC, 都會想買.

但一諗起佢的MS WORD EXCEL POWERPOINT 跟WINDOWS版 的格式不相容問題, 就 ...
askl 發表於 2021-4-21 18:46

你最近有冇用過mac版既office?
定係用緊keynote 同page?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

回覆 45# andylo

有功能是真係macOS版沒。

你最近有冇用過mac版既office?
定係用緊keynote 同page?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
andylo 發表於 2021-4-21 21:06

未敢入手MAC, 都一直用緊WINDOWS

咁如果用M1 macbook air + parallels + windows 10, 去安裝及使用 MS OFFICE,

就應該沒有問題?

如果用開Mac嘅話
新iMac除咗Ram最高得16GB同埋白邊Mon之外,其實都無乜明顯缺點
定價都係一貫Apple風格,貴係貴,不過都預咗,依家新嘅21.5吋Intel iMac都仲係要8499起

咁如果用M1 macbook air + parallels + windows 10, 去安裝及使用 MS OFFICE,

就應該沒有問題? ...
askl 發表於 21/4/2021 10:49 PM

直接買部windows 機算啦!
Windows + Mac! (parallels license 吾平!)