咁如果用M1 macbook air + parallels + windows 10, 去安裝及使用 MS OFFICE,

就應該沒有問題? ...
askl 發表於 2021-4-21 22:49

得 8g ram......

未敢入手MAC, 都一直用緊WINDOWS
askl 發表於 2021-4-21 22:47

即是你也是聽朋友說的吧
近年microsoft 在mac版上的word 文件
大部分都好少走位了
偶然有少少罷了
所以不要人云亦云
有些資訊out了

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

得 8g ram......
x37 發表於 2021-4-21 22:57

用PC 機概念睇呢8G ram?
M1 系統上
8G 的表現比PC 來得更好
網絡上都有很多用家評測了

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

其實4k all in one 算平。
Win 就算dell 網 24” 都係fhd , 都要8k.

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

$4500仲包個magic keyboard。不過今次又唔連mouse,焗你買隻mouse/trackpad襯返成set

回覆 39# fkf

用PC 機概念睇呢8G ram?
M1 系統上
8G 的表現比PC 來得更好
網絡上都有很多用家評測了

via HKEPC IR Pro ...
andylo 發表於 2021-4-21 23:05

係,係,係,mac 機可以把 8g 變成 80g 咁用……

x37 發表於 2021-4-21 23:58

好酸好酸...

x37 發表於 21/4/2021 11:58 PM

Haha!
無80g 咁多!16g 算啦!

desktop 機唔係用x86真係無咩信心

回覆 51# x37

叫高手自己加到16