我感覺預測今年年尾會有高階iMac 5K,用M2之類,用流傳的full screen 設計

請你說出一台 9999HKD
i3-i5效能 有ATOMS 有4K P3 色域500nit 有TB3 有金屬機身的 AIO電腦給我。

我認識 ...
cct241292 發表於 2021-4-21 10:14

我老婆話想買紫色 12 … haha

今次蘋果舉動,我覺得好明顯將iMac平民化
24寸,多顏色….打入埋女性市場

所以我先好肯定不久會有27寸5K版(甚至更大)係比專業人士用…

雖然每人喜好唔同.. 不過都有人同我講 "Mac好難用", "唔識用" (我2008年由 Win 轉 Mac都係咁用啦, 之前用 W ...
card_captor 發表於 2021-4-21 10:22

其實我幾鍾意淡紫,但可惜唔係幼邊框

人生仲有好多事情需要時間去享受

我就唔想再嘥D時間,買咗部Windows 電腦返來後再左搞右搞

俾多少少錢 ...
EVA001 發表於 2021-4-21 11:51

其實我本來以前就係100% PC人,但一踏進Mac界,真係返唔到轉頭
太穩定了!無藍畫面,無BSOD.....
最重要user-friendly

但PC windows 勝在driver update頻密,硬件driver性能通常好d囉
(例如,Mac個Printer/scanner driver性能無Win版咁豐富)

me2, 我以前都係PC user

用咗Mac 後返唔到轉頭
EVA001 發表於 2021-4-21 12:27

Printer scanner 我就用Parallels win10 裝driver算....
MacOS用呢類野唔係太好,得AirPrint,設定好少....

下?!6月2號先送貨?咁耐?   
發生咩事?自訂個ram 咋喎

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

不如你睇下粒M1 對比返INTEL X86性能先再講?
m1行模擬x86都快過自己上一代x86 (但食少50%電,16吋macbook ...
s84292 發表於 2021-5-6 09:56

我之前其實開過post...有關M1的效能問題....

我有M1 Mac,也同樣有部iMac i9 8core
點解第一次launch d 程式 (非apple出的native app),M1總係等得比iMac耐D?(舉個例:最新office 2019 native)

驗證signature 拖慢開啟進度,呢個我理解
正常軟件運作M1係快D,呢個都可以理解
但點解M1總係開啟得耐D?Intel機真係開得仲快d...
Intel機唔需要驗證??

網上好多人話M1機開什麼程式,只要按一按就立即瞬間wow一聲開到成個App出來,我真係唔覺,係咪我部機問題?

世界好大的
9999低唔低唔係你決定
想買就自然會買
你覺得貴唔低因為你比其他人窮

你覺得好好笑? 笑人傻 ...
mattzxc 發表於 2021-5-7 12:55

係呀
big sur
i9 8 core

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

你Intel機都係行Big Sur?
我Intel @ Big Sur開program唔覺快喎
KinChungE 發表於 2021-5-7 12:17

係呀
big sur
intel i9 8 core