雖然每人喜好唔同.. 不過都有人同我講 "Mac好難用", "唔識用" (我2008年由 Win 轉 Mac都係咁用啦, 之前用 W ...
card_captor 發表於 2021-4-21 10:22

總有些IT達人
唔識用mac系統
唔會承認好難用
係會話mac「唔好用」添
呢個真係事實

Printer scanner 我就用Parallels win10 裝driver算....
MacOS用呢類野唔係太好,得AirPrint,設定好少.. ...
ayacalip 發表於 2021-4-21 12:28

我在公司都係用imac
要print野時
用parallel 去print
主要因為ricoh好唔掂
driver仲要配paper cut profram
係d printer公司寫program同driver既做得唔好
冇計…

蘋果一有新野出,就會有呢d 「傻嘅先買」 post出,十年喇,都慣咗啦。
ChingTszHong 發表於 2021-4-21 13:31

好憎mac既人
又好關心mac出新product
一出就踩

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

每次見APPLE有新MAC, 都會想買.

但一諗起佢的MS WORD EXCEL POWERPOINT 跟WINDOWS版 的格式不相容問題, 就 ...
askl 發表於 2021-4-21 18:46

你最近有冇用過mac版既office?
定係用緊keynote 同page?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

未敢入手MAC, 都一直用緊WINDOWS
askl 發表於 2021-4-21 22:47

即是你也是聽朋友說的吧
近年microsoft 在mac版上的word 文件
大部分都好少走位了
偶然有少少罷了
所以不要人云亦云
有些資訊out了

得 8g ram......
x37 發表於 2021-4-21 22:57

用PC 機概念睇呢8G ram?
M1 系統上
8G 的表現比PC 來得更好
網絡上都有很多用家評測了