舊MACPRO真係耐用

我呢部機都有11年,係5-6年前upgrade過bios/cpu/ssd,後來又換張DISPLAY,到而家都未壞一般用都有心有力,當然唔可以同新機比~真係乜都底晒~
螢幕截圖 2021-06-10 上午11.27.03.png

我部2010年 macbook air開機得3吓beep 聲,上網check,啲人話係ram有問題,有人話拆塊底版出嚟,放入焗爐用二百度焗七分鐘就可以整得番,於是我膽粗粗跟住做 ,點知真係救得返,而家又可以開心使用中

我呢部機都有11年,係5-6年前upgrade過bios/cpu/ssd,後來又換張DISPLAY,到而家都未壞一般用都有心有力 ...
OLD-XEON 發表於 2021-6-10 11:43

我都係用緊2009 Mac Pro。正!

我用緊 Mac Mini 2012,自己改咗 512GB SSD 同埋換咗 2 條 8GB Ram
奈何有 1 條 Ram 槽好似壞咗,行單 Ram 先 boot 到機,一插雙 Ram 就連蘋果 Logo 都唔見

開心使用中...
Screen Shot 2021-06-29 at 10.23.04 AM.png

咁舊都可以好價賣???
fakeman 發表於 2021-6-28 21:11

純運氣,賣價夠我買部二手 Thinkpad X270

改SPD,買條Kingston/ADATA/大陸RAM 8G 改SPD,改完一條可以雙8G

部MBP2010 13機上年以好價賣左 ...
super_hkg 發表於 2021-6-28 19:31

咁舊都可以好價賣???

我仲有部 2010 Macbook Pro 13 Unibody,死咗電,d 制少少 jam
好耐之前加到 6GB ram(唔知點解 8GB 認唔到 ...
fakeman 發表於 2021-6-28 01:01

改SPD,買條Kingston/ADATA/大陸RAM 8G 改SPD,改完一條可以雙8G

部MBP2010 13機上年以好價賣左

IMAC 27 2009 late 仲可唔可以去APPLE 度做到trade in?
fatlo 發表於 2021-6-28 11:02

已經冇$

Macbook Pro 2010只支援DDR3-1066
你既4GB RAM應該1333, 所以開唔到機 (部機唔會自動降1066)
同時插DDR3- ...
KinChungE 發表於 2021-6-28 09:20

其實我條 ram 係 ok, 不過 2 x 4GB 唔得,要 2+4 = 6GB....但睇 everymac page 又話可以 8GB