睇怕張256GB SSD 同MacBook pro應該係同一張來,SSD減速少不了

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

睇怕張256GB SSD 同MacBook pro應該係同一張來,SSD減速少不了

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
l0001 發表於 2022-7-15 13:07

咁會唔會買番 M1 抵D?

咁會唔會買番 M1 抵D?
bobopig 發表於 2022-7-15 13:27

8GB ram,多開App, 要睇價錢
M1首選

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

你地有冇去試過 M2 AIR ?

個 KB 好打過 M1,M1 好似係微微下灣,m2 係平面

m2 4speaker 但見有 speaker 位,大聲但好似唔夠響
m1 有 speaker 位
用普通 yourube 片普通試,初感覺分別唔大

m2 跟 iPad pro 個類設計,方邊唔界手
m1 邊位好界手

做普通上網,m2 都係窒窒地,讀網頁,冇 chrome 冇得試清楚或 network, 太多機分薄左

magsafe 吸力好勁,正面好大力都未必扯得甩,但輕輕一pack 就甩

如果用六七年。買m2好d,除非60個月爭好小
如果用一兩年就算,m1 應該,最小成本

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

買8GB RAM 512 SSD好定16GB RAM 256 SSD
(只可以揀一樣野升級嘅話)
(平時文書多,間中photoshop執相)

回覆 126# ricky828

買M1

回覆  ricky828

買M1
hksuper911 發表於 2022-7-18 11:03

但如果要考慮埋自己部NB服役5-6年,應該買M2好啲?
(我而家果部係mb pro early 2015)

但如果要考慮埋自己部NB服役5-6年,應該買M2好啲?
(我而家果部係mb pro early 2015) ...
ricky828 發表於 2022-7-18 11:06

頂多1年, 買M2 pro CPU

買8GB RAM 512 SSD好定16GB RAM 256 SSD
(只可以揀一樣野升級嘅話)
(平時文書多,間中photoshop執相) ...
ricky828 發表於 2022-7-18 10:52

咁light嘅用途我會買8GB RAM 512 SSD