想買部ipod touch只係for Skype call

我對iOS冇乜認識,本身用緊Android機,因為Android上Skype in要收錢,而且冇得主動打俾人,我又買左全年通話,兩頭唔到岸!

有諗過買Skype phone,但睇睇下第二三代既ipt都係千多元,貴二三百有多好多功能,又完整對應Skype,所以上黎問下師兄意見。

我想問ipt二三代冇咩分別?佢地可否上4.1?上左4.1有咩新功能?如多功處理有冇?
我唔jb都冇所謂,主要用黎打Skype。

如果有師兄用過黎Skype通話,麻煩分享一下感受,個質素有冇我預期中咁好?!

謝謝幫忙!

最新係第四代,第二同三代都可以升去 iOS 4.1, 但第二代唔支持 multi-tasking, 要第三代或以上先可以 background 行 Skype

最新係第四代,第二同三代都可以升去 iOS 4.1, 但第二代唔支持 multi-tasking, 要第三代或以上先可以 backg ...
Oops 發表於 2010-9-24 22:59

又見到你了,多謝解答!
第四代我知呀,雖然個mon好靚,但YaHoo見貴三代成半,我都係為左Skype,電量好緊要…所以唔會點用黎打機上網,要都用返平板,iOS個Skype實在太完美了…長遠來講不得不買。

2代冇內置mic先係重點

2代冇內置mic先係重點
Mtube 發表於 2010-9-24 23:56

嘩…真係重點!咁點傾電話呀?有冇藍芽?
咁唔諗二代了,多謝提點!

最低消費都係ipt4
有內置mic

ipt3 32/64GB 跟機有headphone 連mic送
不過用落8GB度就唔知得唔得了

最低消費都係ipt4
有內置mic

ipt3 32/64GB 跟機有headphone 連mic送
不過用落8GB度就唔知得唔得了 ...
Mtube 發表於 2010-9-25 00:06

其實ipt3有冇藍芽架?
如果冇,不如買部二手iPhone2G only用wifi打Skype好過,或者買返Skype phone,ipt4太唔合我預算了!

嘩…真係重點!咁點傾電話呀?有冇藍芽?
咁唔諗二代了,多謝提點! ...
Famas_HK+ 發表於 2010-9-25 00:03

ipt g2 可以用到 ipt g3 / iPhone 跟既 earphone /w mic

ipt g2 可以用到 ipt g3 / iPhone 跟既 earphone /w mic
Oops 發表於 2010-9-25 05:51

感謝資料...又再有信心想買...!
在YaHoo上見到三代八激只須$1050,什麼back to school版本,係咪學生優惠果d?
UPC label又係咩?信唔信得過?好鬼平!

但原來四代八激都只係$1788,儲多一個月都可以買了,主要唔想用耳機!
其實二三代有冇藍芽for通話架?

我未用過skype, 但有用ipt4 的facetime,
雖然ipt4 本身有speaker & built-in mic 可以唔插住條線,
但我覺得比較難收音, 同埋細聲, 結果我都係用返nokia 電話送嗰條handfree,
所以我相信唔用facetime的話, 三代係夠用的, 但不要買8GB 版本, 因為同32GB 版本速度差好遠. UPC label 係佢地會cut 左出來用來claim 錢, 對保養冇影響,
如果我係你, 三代32G 如果1200蚊買到可以考慮, 如果唔係就用特價買四代8G 算了.
特價左都係千六蚊左右