回覆  googleli

airpod max 就過份左D, 但airpod pro 好正常者, 千零蚊仲要無線既野, 邊得黎好driver ? ...
marcochl 發表於 18-6-2021 23:06

sony 對wf-1000xm4咪齊晒料問題在於apple自己唔肯用高通無損藍牙制式自己又唔搞隻apple獨家無損藍牙編碼制式出來,仲繼續用AAC廿幾年前產物。

回覆 31# kenken33

apple 封閉呢件事都唔係第一日, 都唔會係最後一日, 願者上釣即可, 雖然都幾討厭

我其實想講千零兩千銀D TWS 質素本身就相當有限, loss 唔lossless 對我黎講真係唔係最大考慮, 做好TWS 該做既野 (細粒, 戴得耐唔攰, ANC 好, 最好電都耐用) 就夠

Airpods Max 最過份既地方係明明都咁大舊, 音質算apple 自家最好,賣得都相當貴, 點解唔塞多粒野去解24/192, 而仲係用返機身24/48

要真係享受lossless 帶黎既進步最好都係上返D 高質素既硬件, 至少都搵部android dap,吉返有線既earphone

回覆  kenken33

我其實想講千零兩千銀D TWS 質素本身就相當有限, loss 唔lossless 對我黎講真係唔係最大考慮, 做好TWS 該做既野 (細粒, 戴得耐唔攰, ANC 好, 最好電都耐用) 就夠

Airpods Max 最過份既地方係明明都咁大舊, 音質算apple 自家最好,賣得都相當貴, 點解唔塞多粒野去解24/192, 而仲係用返機身24/48

marcochl 發表於 27-6-2021 00:25

呢樣野最可笑係Apple Music 推無損但自家絕大部分現役產品居然唔適用無損項目我相信都唔係昨日話搞今日就推出,以APPLE財力同資源冇理由唔預先研發定獨家無損藍牙制式/用公家制式或者產品硬件設計上預留日後升級用無損藍牙。另外Apple 細粒野唔代表質素有限,記得以前有線時代apple條雙動鐵 EarPods 係head fi都興過一輪。

dap係好但大部又重呢,我SP2000 同其他中國牌DAP都有,但近來都係用iphone +藍芽線配CM耳機多,貪佢夠方便

回覆 33# kenken33

果對apple in ear 算係當年良心野
Apple 明明係收唱片公司母帶,點可能唔會預見到自己會出lossless, 所以係衰格

拎出街我依家一係吉條尾(w1)或者拎fiio 部m11 plus ltd
Ak open services 真係有啲脫節

回覆 33# kenken33

This is design, 之後新Lossless產品可供選購

又咁講,Apple Music以原價升級無損,其實算係比其他平台更優勝。

至於話Apple旗下耳機產品不支援,我又咁睇,無線耳機行無損的話,要使用另一種編碼才可,現有的AirPod行AAC音質雖然比好多同類無線耳機差,但穩定性絕對係第一,基本上冇斷線情況發生。除非新技術編碼可以做到不斷線下行到無損,否則個人認為Apple不會採用。

等於當年iTunes Movie 升級4K畫質一樣,純粹服務提升,iPhone iPad等自家產品一樣到而家都播放不到4K一樣。

回覆 36# billyyau

無線仲用AAC我理解,但點解4千蚊嘅AirPod Max都無得插線聽Lossless,仲要係Apple無一Solution可以剩用Apple Product聽到Lossless,根本就係Apple Useless。

回覆 37# XexeX

所以咪話max 係搵笨, 自己本身有電, 大可以加粒dac 入去解24/192 但唔做

回覆  billyyau

無線仲用AAC我理解,但點解4千蚊嘅AirPod Max都無得插線聽Lossless,仲要係Apple無一Solu ...
XexeX 發表於 2021-6-29 10:28

Airpod Max重點都不在插線聽歌,自不然唔會落墨於此方案。
基本上以今時今日技術,真係唔好諗無線耳機聽無損,穩定性有限。

不過HomePod唔support無損就真係講唔通,幸好已公佈會透過更新support。

回覆 39# billyyau

重點係Apple推Lossless但無一件Prodcut出到Lossless。

情況就好似有套Hi-Fi食到24/192但出收音機質素。電視食到HDR但出720i