[操作疑難] Ram 唔係唔夠,但部MBA反應好慢,可以點搞?

如題,小弟部機有16G RAM(平時idle 1.5-3GB RAM), 其實都係一般咁應付幾個Browser同時上網,但就係覺得好慢。

唔知係唔係本身個HD 無咩位而造成,如果係咁嘅情況,大家有冇啲乜嘢方法可以搞搞佢?

Update 你個 chrome 去最新版本,用新版chrome 就可以減少RAM 用量。

Update 你個 chrome 去最新版本,用新版chrome 就可以減少RAM 用量。
javacomhk 發表於 2020-11-22 19:00

我宜家都唔用chrome 了,用brave

我發現我有極大的容量被"Other"長期佔用着,大家知唔知道點樣可以減少用量嘅使用量?

我宜家都唔用chrome 了,用brave
wood_0220 發表於 2020-11-22 19:01

brave都係based on chromium
暫時得chrome先上到87, 其他chromium based browser大部份未上咁新
87會明顯食少左RAM

慢既原因, 一係爆RAM, 一係CPU唔夠力
最好提供spec
(唔係寫出黎夠有RAM剩就係有, 因為會compress)

慢都可能係HD唔夠位,因為當Browser 係會將的cache swap 落個 hard-disk/SSD 度。

慢都可能係HD唔夠位,因為當Browser 係會將的cache swap 落個 hard-disk/SSD 度。
javacomhk 發表於 2020-11-24 15:05

係呀,其實我覺我呢個可能性係極高,部機一直都係得番幾GB 空間, 都唔知點樣整走D無用的空間, 我就係話緊好多空間都係被"OTHER"佔用

係呀,其實我覺我呢個可能性係極高,部機一直都係得番幾GB 空間, 都唔知點樣整走D無用的空間, 我就係話緊好 ...
wood_0220 發表於 2020-11-24 17:18

你禁落去 Manage 咪知係乜野囉。
另外你可以例如 Search This Mac > 500MB
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊