打算用1000元買個入耳耳機 有咩推介=]

錢+-可以200

同埋旺角亦軒   點去嫁=]?

原帖由 wongasdf 於 2008-12-15 21:25 發表
錢+-可以200

同埋旺角亦軒   點去嫁=]?

$1000 唔上唔落
唔介意2手, 試下SF5 pro or UM2........

聽咩類型音樂多 ?

可以借個post黎一齊問埋嗎,唔想開過個
我聽動漫歌+加少量J-pop(女聲),有勞咁多位師兄

試試philips 9850
我都係聽JPOP女歌手多 表現相當滿意

Around $1000 / Under $1000 而又有咁上下質素既耳機不外乎
UE super fi 3 studio ( 女聲 , 分析力, 中高音 , 少 BASS )
Westone UM1 ( 平均 , 雜食 , 冇個性 )
JAYS D-JAYS ( 清晰 , 略為薄聲 )
Etymotic ER-6 ( 難推 , 隔音好 , 女聲 , 分析力, 薄聲 )
Etymotic ER-6i ( 比ER-6 易推一點 )
Philips SHE-9850 ( 音樂感重 , 性價比高 )
SHURE SE-210 ( 未聽過 )
SONY MDR EX-500 ( 合流行曲 )
每隻耳機都有唔同個性 , 聽感 , 須要夾播放器材 ( 推動力 / 聲底 / 燥底 .....) , 甚至閣下聽開既音樂類型 , 耳仔既實際聽感, 每個人都不同 , 最好带埋你用開既播放器材同聽開既歌去有得試耳機既專門店 ( 金X , 亦X , ...... ) 去試下夾唔夾機及自己個喜好

原帖由 Macfans 於 2008-12-16 21:41 發表
Around $1000 / Under $1000 而又有咁上下質素既耳機不外乎
UE super fi 3 studio ( 女聲 , 分析力, 中高音 , 少 BASS )
Westone UM1 ( 平均 , 雜食 , 冇個性 )
JAYS D-JAYS ( 清晰 , 略為薄聲 )
Etymotic ER-6 (  ...

我有隻ue fi3, 升grade會用咩好呢?

原帖由 @ken@ 於 2008-12-17 14:16 發表

我有隻ue fi3, 升grade會用咩好呢?

要比superfi 3 清 >>>>> ER4P ; 比superfi 3多少少少少 BASS >>> Q-JAYS , 不過相距唔會好大 , 另外可以試下 UM2 / super fi 5PRO

原帖由 Macfans 於 2008-12-17 15:03 發表

要比superfi 3 清 >>>>> ER4P ; 比superfi 3多少少少少 BASS >>> Q-JAYS , 不過相距唔會好大 , 另外可以試下 UM2 / super fi 5PRO

5pro同3仔取向有d唔同...
個人覺得一係唔上, 一係就上10pro/westone 3