代理真面目(個人經歷)

半年前係亦x買左隻westone 3,唔小心整爛左條線,甩皮,電線外露.上20樓修理,小姐話要1個月,因人為破爛,唔包換要俾錢,ok錢會俾當時我講明只要整返條線,錢唔係問題.一個月後,有個冇來電電話,諗左一陣接,係亦x打黎,小姐話搵左我好耐,又話我好唔接電話,我話冇收過你電話,語氣上開始覺得佢不滿,佢講人為破爛 westone唔整,叫我自己搵耳機維修員,到我不滿.點解唔整?點解由我搵耳機維修員?佢搵老細同我講,佢話westone同佢講人為破壞,破爛,斷左係唔包,開始火起,佢語氣係用到咁爛係你問題,唔係佢問題,佢仲把所有責任推到我身上.覺得佢只係打發我走.不愉快地收線.我email westone問是否不修理,westone好快覆我,好禮貌地道歉,仲叫我寄返隻耳機俾佢會換隻新俾我.
(佢收我耳機第2日已call我,覺得佢係冇諗過幫我,只係打發我)

原帖由 zane2729 於 2009-6-11 00:07 發表

佢推邊隻 你就買邊隻?? 係既話€ 我都要做~sales~!!!!!!!!!!!

請問sales請返黎是做咩既呢

原帖由 minazuki 於 2009-6-10 01:35 發表
不過我最近一次上20F聽到o的金句:
「冇話邊隻好聲唔好聲,你選一隻你認為聽得最舒服的便可以。」
雖然佢講得冇錯,但作為一位Sales或店務員,
咁o既答案會唔會敷衍o左o的…

佢推邊隻 你就買邊隻?? 係既話€ 我都要做~sales~!!!!!!!!!!!

原帖由 lorym 於 2009-6-10 23:23 發表

但我係 Audéo PFE 個網頁度在 DEALER 果頁搵到峰力喎。
咁佢又話峰力係代理,
又咁咪即係 DEALER 等於代理囉。
又又咁分銷商個英文即係乜?

但佢又話第二間舖頭只係DEALER唔係代理,而烽力香港呢個DEALER就係代理咁,真係搞到莫名其妙

原帖由 marcochl 於 2009-6-10 11:39 PM 發表
retailer or distributor

但個高人咁寫喎!
【Dealer分銷商】:當各位買了耳機有問題、拿到出售店鋪(授權Dealer分銷商)、他們會代收或更換、而收集了這些耳機後、將之寄回當地作更換或維修、這些店鋪便是授權Dealer分銷商。

原帖由 ABC1232008 於 2009-6-10 22:05 發表

佢話多你一個唔多..小你一個唔小
你入去亦軒間鋪都唔好入....佢唔歡迎你.....

借問聲佢是邊個?

回覆 41# 的帖子

retailer or distributor

原帖由 符碌 於 2009-6-10 10:35 PM 發表

去到o個個壇,留意以下keywords o既標題,入到去你就會見到佢教你點分
瑞士 Phonak Audeo PFE 耳機為香港原裝行貨

但我係 Audéo PFE 個網頁度在 DEALER 果頁搵到峰力喎。
咁佢又話峰力係代理,
又咁咪即係 DEALER 等於代理囉。
又又咁分銷商個英文即係乜?

原帖由 lorym 於 2009-6-10 22:24 發表

乜佢有教咩?
我只係見到有三個【】,Dealer、代理&分銷商。
咁依家一個英文,兩個中文................咁即係點?

去到o個個壇,留意以下keywords o既標題,入到去你就會見到佢教你點分
瑞士 Phonak Audeo PFE 耳機為香港原裝行貨

原帖由 符碌 於 2009-6-10 10:09 PM 發表

當然唔等於,你去返個耳機論壇就見到高人教授分銷商同代理分別

乜佢有教咩?
我只係見到有三個【】,Dealer、代理&分銷商。
咁依家一個英文,兩個中文................咁即係點?