買Westone UM1定係加多D上Shure SE315/Monster Tour?????

買Westone UM1定係加多D上Shure SE315/Monster Tour?????
OR其他?????????

過來人~ 有um1..............到依家10pro緊...- -

Westone UM1 等等1單元動鐵耳機唔差, 但你聽過2~3單元既就會覺得好大分別 (有機會覺得冇咩唔同, 始終個個隻耳仔唔同)
(個人覺得)2~3單元有種分離感, 例如人聱同鼓聲唔同單元輸出, 1單元始終好難做到
小弟詞窮, 唔係好識形容, 市面好多地方有得試耳機, 親身試幾隻比你上網睇上網問更有用

3隻都係唔同性格既耳機..玩咩..
不過買TOUR..不如買TURBINE...

過來人~ 有um1..............到依家10pro緊...- -

Westone UM1 等等1單元動鐵耳機唔差, 但你聽過2~3單 ...
雪比 發表於 2010-10-21 22:37

X2......

我用o左UM1 成3年幾4年,現在上o左去用UM3X RC,個感覺真係好唔同....如果唔係話o的好複雜o既音樂聲,係會聽得比較清晰,唔會一舊舊咁...(當然3單元IEM都有唔同分別)....

上o左3單元後, 會覺得一o的流行曲難聽o左.....(自從聽完olivia ong 一隻XRCD之後更甚....)

其實1200可唔可以買到最平既2單元?
其實我只係新手,想買人生第一隻耳機,UM1夠用嗎?
聽開CLASSICAL(violin)同陳奕迅仲有一D外國歌手如taylor swift,daniel powter

X2......

我用o左UM1 成3年幾4年,現在上o左去用UM3X RC,個感覺真係好唔同....如果唔係話o的好複雜o既音 ...
~Ben.W.~ 發表於 2010-10-22 03:02

totally agree,I am UM3X RC user too,I usually listen classical^^

回復 7# yupikachu

其實咩係CM???我都想買SF3,不過好似停產左LA >.<
剛剛睇到UE700,好似係2單元,仲要係1200,
咁我應該買UM1定UE700好呀???

回復 8# antony818

CM=Custom-made.....o者係根據你o既耳形而訂造o既耳機....

remark: 唔好即時拍板買邊種耳機....最好set o左個budget上限,然後去試合呢個range o既耳機,再決定邊種耳機最合你平時聽o既歌.....

totally agree,I am UM3X RC user too,I usually listen classical^^
waiwai77 發表於 2010-10-23 02:38

聽classical硬係好似爭o的咁....(當然,我對UM3XRC用o左一個月左右,run o左百幾小時only...)