brainwavz m3入手

先聲明 小弟是木耳一對 對音質好壞完全不大懂
而小弟亦是第一次用超過300元以上的耳機 平常也是用開隨電話附送的來聽歌
不喜別插

之前已經在這看過一些PO
發現IVV CHING 對這隻M3大力推介
再上網找過一點測評跟資料 發現亦付合自己的要求 如防打結 入耳式 等等
再本有點想買SHURE SE215
但一來自己不會再換線,二來也只是在手機上聽歌 ,三來木耳一對
最後便決定買這對M3了

今天在星際差不多行足了三層 才在1F的亦X 發現了M3
二話不說便買下來了

跟本身隨SONY XPERIA Z 送的耳機相比
同音量下 M3明顯大聲得多
而且平常留意不到的聲音也聽到了!!!!!
也第1次聽出了層次感
不過高中低音這些小弟真的不懂分別.........
只是有首歌用舊耳機聽會比較"清" 但用M3 感覺上好像有點"糊"了.....

提外話
今天第1次問店員M3是不是有防打結功能時 店員答沒有
之後小弟便離開去吃東西再上網找一下資料
再返回去付錢買M3
同時亦叫店員推介有什麼平價防打結的200元左右耳機給女友用
店員說不論扁線或粗線也是有機會打結......
但M3盒背是有寫著 TANGLE FREE的...........
最後 小弟便帶著M3 跟求其買給女友的CK323IS回家......
回家後 發現 跟M3一同放在衫袋的XZ耳機打結了
但M3則沒有

支持開箱.

恭喜ching終於買到心頭好!
講比你知我點解5-6年前會買呢條啦,
當年我壞左條線,上x軒舊鋪試聽其他入耳,試到冇晒心水,跟住mingo見到我就同我傾左幾句,了解左我的要求之後,問我介唔介意試新野,不過係一條大陸牌子,但佢極力推薦比我,叫我試過啱先買,佢仲話你部機比幾多條線就出幾多,當時我一試,完全就係我要的聲音,呢條線當時牌子叫維x電聲,我上網查過原來真係好像mingo形容係耳機代工工廠,我當時用cowon  g3,現在用i audio9,早二年壞左,找極都揾唔到呢條線,原來係賣左比現有呢間公司,結果我就再可以用合理價錢買到自己心頭好了,呢條線真係聽極唔厭!

搵返二編舊文,係M3的前身维尚电声VS-R04
CHING可以參考下
http://www.erji.net/read.php?tid=489383
http://psp.cngba.com/psp_cgpc/2008042633928.shtml
而小弟亦是第一次用超過300元以上的耳機 平常也是用開隨電話 ...
find72 發表於 2014-2-23 20:26

一年前我第一次買五百蚊耳機都係樓主所選擇0既M3 性價比頗高0既三頻平衡耳機 個人感覺聲音比215舒服得多 細節比較清楚 215贏的只有重低音所换來0既所謂刺激感
M3我用咗成大半年 直到現在都好滿意 但我都買第二副耳機···依家用425囉><

回復 5 #趴地

215同425色同質都差太遠喇。215係冇驚喜嘅圈聲,只係單純人聲前,單元弱係死症黎。
至於425係有點冷,清脆,而比分析力的話係大人蝦細路。
至於M3,wow點最大係佢嘅音場,但分析力同215唔算大距離
(我個人唔鍾意太大音場,中規中矩好)

via HKEPC Reader for Android

而小弟亦是第一次用超過300元以上的耳機 平常也是用開隨電話 ...
find72 發表於 2014-2-23 20:26

C Hing 我都剛入手幾日,初步聽感好滿意!如果手機聽建議不妨試吓轉 Sony Hybrid 耳膠,會更有彈性。我自己用 player+耳擴播就用跟機耳膠都滿意。

有一個溫馨提示:聽完後建議放返落個跟機靚盒,放衫袋雖然不打結,但對條線唔係太好,可能會加快打柴的,純粹溫馨提示

恭喜CHING
我以為你地係同一個人

C Hing 我都剛入手幾日,初步聽感好滿意!如果手機聽建議不妨試吓轉 Sony Hybrid 耳膠,會更有彈性。我自 ...
Fizzy 發表於 2014-2-24 09:43

恭喜CHING
我以為你地係同一個人
lvv 發表於 2014-2-24 12:59

哈哈,唔係啊,咪幾好,多D同好一齊分享嘛! 我依家晌公司都秘密煲緊對 M3 中

對M3入手了一個月,可以寫一下感受了,player 為 FiiO X3 line out 到 RSA P51 / Fiio E12。

先說配帶方面,用跟機的仿「Sony Hybrid 耳膠」其實都不錯,但正版 Hybrid 聲音會較實淨、動態會更好,不過考慮到隔音,最後我選了 Comply TS-400 耳綿,非常舒適。

聲音方面,如推介的 C Hing 所說,三頻均衡,bass 有質夠彈但量少,如果 basshead 可以不用看下去了。人聲不前不後,女聲有甜味可以說毒,高音申延不錯但不刺耳,整體很均衡,相信耳機線用上銅鍍銀的作用很大。

如果比較同廠的雙動鐵 B2,B2分析力高很多,但聲冷無感情,B2齋分析音樂似的,音場窄,M3音樂感好太多了!

而要數M3最突出的地方,就是音場!堅闊!很闊!甚至比我擁有的開放式 Panasonic 及剛入手的 Sennheiser HD650 都要闊!

以六百有找的價錢,個人覺值得擁有。