[開箱] 晨光都搞耳機?HIFIKIWI蜂鷹&琴鳥耳機開箱

晨光呢兩款耳機都出左好耐......(起碼兩年?
最近先醒起,未玩過蜂鷹同埋琴鳥呢兩款耳機,於是當然要淘翻幾副玩下啦。
網上評價都幾好,加埋618有其他嘢啱買,所以就順便淘埋蜂鷹同埋琴鳥。
搵左一下,見到有一間tb小店仲做緊買琴鳥送蜂鷹嘅活動,
於是就喺嗰度買左一隻琴鳥,再去晨光旗艦店買一對蜂鷹作對比。

tb小店嘅快遞包裝仲好過晨光旗艦店,
tb小店用紙箱+泡泡紙裝住耳機,晨光旗艦店就凈係用一個普通快遞袋裝住就算。
結果理所當然,就係晨光旗艦店買嘅蜂鷹耳機,個盒凹左......
琴鳥買左黑色版,送嘅蜂鷹係綠色(膠袋裝住嗰個)。晨光旗艦店買嘅蜂鷹係藍色。
三隻顏色都好好睇。

首先開左兩對蜂鷹先。
蜂鷹嘅包裝冇乜特別,至於呢個橙色嘅包裝就有啲......搶眼?

包裝背面印有參數,耳機頻率響應範圍係50-20KHz,
聲學曲線似乎都冇其他耳機整得咁好睇。
阻抗應該算係幾大,去到34Ohm。
包裝上建議用家用收音機噪音煲機。

包裝側面居然係介紹蜂鷹呢種鳥類。
同呢個耳機有咩關係??

睇真啲,原來有一行細字叫用家由底部開啟包裝。
......其實可能係用黎提醒賣家?

買嘅蜂鷹同送嘅蜂鷹都攞左出黎,睇落完全一致。(除左顏色之外)
不過買嘅蜂鷹有一張黑色卡片,到底寫住咩?

原來又係講雀。

攤開耳機線,右耳嘅線明顯長過左邊。
聽講係為左復刻原版MX500。

雖然係塑膠外殼,不過整體做工非常精細,冇可見毛刺,
睇落完全唔似幾十蚊貨色。

睇完蜂鷹,跟住就睇埋琴鳥啦。

琴鳥嘅包裝總算係符合現代人嘅審美啦。
另外,琴鳥嘅包裝上面多一張“麗音技術”嘅貼紙。

琴鳥嘅頻率響應比蜂鷹闊,達到20-20KHz,
聲學曲線睇落好似好過蜂鷹?
睇真啲,原來低頻部分仲差過蜂鷹(<70dB)。
所以,圖表標明數字真係好重要。

同蜂鷹一樣,要喺底部打開。

包裝配件同蜂鷹一樣咁少。

一樣有一張介紹雀鳥嘅卡片。

同蜂鷹相比,琴鳥嘅耳機線多一個咪,可以講電話。
磨砂外殼嘅質感遠勝於蜂鷹,整體做工同蜂鷹一樣咁好。

煲機煲多幾日再講下音質點啦,到時會以1more金澈耳機作對比。

開箱完畢,感謝觀看。

晨光我只係知道有間係做文具的

晨光我只係知道有間係做文具的
Delta 發表於 2017-7-3 09:00

呢兩款耳機就係做文具嗰間晨光同日本豐達合作推出嘅。