求DAP升級推介

小弟現役用緊ONKYO DP-X1 + VANTAM R627II
但都係嫌聽DSD嘅時候要駁去VANTAM都解碼麻煩(DP-X1電量認真麻麻),諗緊升級部DAP去直解DSD嘅

經了解後其實可以揀嘅機唔多,而且貴,去大舖頭,店員話唔多機揀,得DX200,AK KANN(240,380同SP1000太貴啦!),COWON P2 (P1佢哋冇講),罪大黑磚(貴),金磚(超超貴)等等。

想搵緊二手DAP,求推介
(唔一定要ANDROID,唔一定要TOUCH,要有2.5 BAL)

謝謝各位

DP-100 有2.5 3.5 及硬解DSD
但要煲好耐機先更好聲

回復 1 #eddiewsw

其實 Onkyo 都有2.5 balance. .只係可能聲音晤啱口味。如果你用開627。可以諗下收部 valoq...又有得改 Opamp...推力又夠。dcfever 近牌好多盤。利申: 有 onkyo dpx1 + valoq 627sm....聽柔情就 Onkyo...聽 Rock 就 valoq

via HKEPC Reader for Android

Sony not 2.5mm. 你都 list 曬出來
coffeelam 發表於 2017-7-11 13:08

係喎,4.4

DP-100 有2.5 3.5 及硬解DSD
但要煲好耐機先更好聲
swordgod 發表於 2017-7-11 13:59

煲機無所謂
但係呢度出咗個PO話DP-100個香港代理.................驚壞左就玩完

回復 eddiewsw

其實 Onkyo 都有2.5 balance. .只係可能聲音晤啱口味。如果你用開627。可以諗下收部 valoq. ...
lamjeff 發表於 2017-7-11 14:21

我鍾意DP-X1個聲底,過627II出BAL直情係正,只係DSD係轉PCM再經對錄(3.5 -> 3.5)去627II,已經唔係嗰樣嘢了

如果OTG -> MICRO去627II,播DSD就正好多,但係條線唔係L頭,駁到亂晒籠咁

所以睇下有冇聲底又似嘅又可以直出DSD咁囉

加上DP-X1個電池真係一晚唔差第二朝就唔使聽咁滯,唉

回復 eddiewsw

其實 Onkyo 都有2.5 balance. .只係可能聲音晤啱口味。如果你用開627。可以諗下收部 valoq. ...
lamjeff 發表於 2017-7-11 14:21

我有諗過VALOQ,肥花有好多,仲不停升價添........
但出面大細舖都冇得試聽

回復 7 #eddiewsw

俾個意見你。如果你係鐘意627ii 個聲底,上網收部 Sony a35...$1000左右。再去淘寶買係u s b otg 綫(wm port => micro USB)...聲底就627而且 Sony 電勁。。又细部

via HKEPC Reader for Android

回復 eddiewsw

俾個意見你。如果你係鐘意627ii 個聲底,上網收部 Sony a35...$1000左右。再去淘寶買係u s  ...
lamjeff 發表於 2017-7-11 15:38

多謝師兄意見
我比較鍾意DP-X1 加 627擴出嚟嘅聲