請教8芯編織線的四極平行焊法

師兄們好,小弟入左條Acrolink 既8芯線試下DIY 2.5mm TRRS

想請教一下,是否左正、左負、右正,右負 4個位各焊上兩條芯?

而耳機插座果個位就2條焊正,2條焊負咁?(如下圖)

感激不盡

======================================================

經過十小時既奮戰,終於成功
搞咁耐係因為先前冇睇辣雞點樣上焊,
知道要用松香但冇用到,結果一大篤錫痴左落插頭要吸返再焊
另外買左條有銀既錫線又搞到難上焊

平衡真係唔同D,一插就聽到個分別,比3.5升左幾級

回覆 1# Falcom

路過搭訕一問,請問師兄那裡買acrolink既線?唔該

好好眼先得, 最好兩個人, 一個定位一個焊

上網睇人整係有個坐檯CLAMP夾住,再逐條銲,銲完要落溶膠做固定同絕緣喎

P.S. 求PM TB LINK

上網睇人整係有個坐檯CLAMP夾住,再逐條銲,銲完要落溶膠做固定同絕緣喎

P.S. 求PM TB LINK ...
eddiewsw 發表於 2017-7-12 09:15

唔洗溶膠, 用熱縮做絶緣就得

唔洗溶膠, 用熱縮做絶緣就得
teamhardcore 發表於 2017-7-12 09:47

落唔落膠,好睇個人粗唔粗用
我自己唔落其實用咁耐都無事
但有朋友無落但成日出事,唔知點用

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

落唔落膠,好睇個人粗唔粗用  
我自己唔落其實用咁耐都無事
但有朋友無落但成日出事,唔知點用 ...
~~峰~~ 發表於 2017-7-12 10:17

落膠都落UV膠啦, 不過完工試過冇問題/滿意先落, 固化左就冇得救

我係淘佬到買
%)元一米
打acrolink就搵到

想問我接mmcx 個位既負極線係唔係錯左?
百度有人話兩條線要接係同一邊

回復 7 #teamhardcore

用把cutter了兩下就甩啦

P.S. 求PM TB LINK ...
eddiewsw 發表於 2017-7-12 09:15

【4N纯银 铜银混编VSD3 VSD3S ZS3 ZS5升级线 2.5 4级平衡线】,点击链接再选择浏览器打开http://c.b1yt.com/h.PAmMha?cv=L41VZA8H1ip&sm=a3e145 ,或复制这条信息¥L41VZA8H1ip¥后打开手机淘宝