[開箱] En700 Pro 銅雀 飛到我手了~ 已付聽感 玩過都入來吹下

系上年EN700 Bass 已引起我的好期,因為從各地由其係日本評價相當高
係果時睇到的開箱已經知到是一條很有誠意的耳塞。並且系日本榮獲VGP2017大獎(不過其實VGP都有好多耳機入選)
另EN700 BASS & Pro 有拿到HIRES認證,係音質&品質上得保證。
不過Bass 版因沒得換線所以當時我沒9沖到
但今次銅雀EN700 PRO 系可換線設計,而官方話Pro版係BASS版基礎上進行全面升級,系目前銅雀系列的旗艦產品&最終一代產品 所以我9沖

係我淘寶其間發現原來一D都唔平要899人仔,本來都打算等11:11先入手
點知後來肥老FB話有銅雀pro賣我就唔理la 即時叫佢留一條比我

之後因為銅雀pro係日本上市,SIMGOT興戈間公司應該係張所有貨先比日本賣
所以肥老都拿不到貨,搵大陸深圳朋友幫我拿對朋友price都一樣拿不到
禁我為有等下,系等代期間隻雀無lala有小量飛到去肥老手上
我就當然即時飛去拿雀la 價錢唔講因為下批貨已經唔係呢個驚喜價了

唔太多口水la 上圖先~~

因為係星期六拿貨只能係家中做開箱XD  拿到手係全新未拆膠

我要的係紅藍版

拆膠後個包裝質感一d都唔大陸feel 最仲要有hires小金標

後面有個耳機設計圖&耳機的參數
EN700 PRO採用了10MM超高磁路複合動圈單元
並採用了高分子複合鍍鈦振膜,耳機阻抗為16歐姆
頻響範圍在15HZ-40KHZ間,靈敏度101dB,最大承載功率為10mW。

打開la

銅雀Logo

一打開內盒見到真身  

紅藍版又唔太6+1

個耳機盒仔好有誠意

下一層係....

耳機線 wooo 仲要係包條銅銀線 不過係3.5mm

說明書&保用卡

全部野 不過好似小左D野  耳膠呢?!

原來係個盒仔內面

今次真係全部野la
耳膠分別係均衡塞 S/M/L 通透寨 S/M/L
通透寨(可增強中高頻,提高解像度與穿透力,使聲音更為通透自然)
均衡塞(用於增強低頻,提高耐聽度,削弱部分齒音,使聲音更加溫和厚重)

耳機近拍
腔體外殼紅/藍純色打底,正面鍍金色柵格,金屬質感、光澤度與明艷所帶來的視覺衝擊感頗為強烈
前腔和後強均採用鋁合金材質,輕量化且堅固耐用,表面採用了陽極氧化噴砂處理,着色細膩均勻,打磨得非常規整光滑。金色的後蓋環和後網都採用MIM不鏽鋼粉末成型
以上係官方資訊

條0.78銅銀線
官方話用多達8股6N單晶銅+鍍銀線混編 並裹以400D杜邦凱夫拉防斷絲。
編織設計用「鎖鏈」狀,不易纏繞,也更為耐用(另線纜上附有束線綁帶,以便收納)。

好0小時runin 上DPX1 玩下先

30-40小時聽感

(均衡塞)
低頻富有質感,彈性十足,下潛到位,清晰度與動態控制的很好,量感與密度也唔錯
中頻溫和中略顯平淡,有一定層次感和顆粒感,分離度不錯,有很強的氛圍感和包裹感,密度適中
高頻 細節豐富,信息量大,延展性不錯,解析力表現出色,尤其聽古典樂時,聲音通透明亮
分析力一般(對比1551CU )。聲音細膩自然,人聲較為貼耳,不女毒但很耐聽,細節位連口水聲都聽到
耳機音場並橫向開闊、縱向也有明顯的距離感 比起1551Cu 都仲較為細 不過相當唔錯了

整體 銅雀PRO的低頻還不夠轟頭
我覺得銅雀適合聽人聲、爵士、流行和古典這類的曲目,Jpop ACG 也沒有問題,但是重金屬或者搖滾&電音的話,低頻的表現會不及中高頻突出。
聲場,整體還是開闊的,空間感很強,能營造出唔錯的氣氛。
千元價位中真的收晒貨有如~~

等你好耐啦

等你好耐啦
spencer2104 發表於 2017-7-18 09:44

咪有另一個C兄開左囉
有機會可能會買1551CU 不過睇下我接唔接到project 先 始終唔平9沖唔到

對雀站時幫我退左燒~~ 1551CU 我可以遲下再燒時再決定

系上年EN700 Bass 已引起我的好期,因為從各地由其係日本評價相當高
係果時睇到的開箱已經知到是一條 ...
shal 發表於 2017-7-18 09:43

頂!搞到我好想立刻逃逃天
唔知換條金銀綫表現如何

頂!搞到我好想立刻逃逃天
唔知換條金銀綫表現如何
老鬼新丁 發表於 2017-7-18 10:58

我想改頭做2.5 炸
好想知上2.5後會點

順帶一提對野唔難推得好~
S8直出都唔錯  S8我用來聽joox Jpop炸~~

我想改頭做2.5 炸
好想知上2.5後會點

順帶一提對野唔難推得好~
S8直出都唔錯  S8我 ...
shal 發表於 2017-7-18 11:01

我都係用L豬V20推咋

望梅止渴

望梅止渴
tailaba 發表於 2017-7-18 11:17

hahah 去玩下吧~~
千元以下好正,不過講毒就只能係上千$果D囉~

上個礼拜落左去諗住撚雀,點知比肥仔拎走左,跟住瘦仔比左ex5小弟試玩

上個礼拜落左去諗住撚雀,點知比肥仔拎走左,跟住瘦仔比左ex5小弟試玩 ...
tailaba 發表於 2017-7-18 14:37

EX5 覺得點