[開箱] 毒發忍唔到入手了 acoustune HS1551CU

前幾日等三次去玩耳機
玩左 4鐵 / 5鐵 (4000-8000$ 價位)圈鐵 劍魚 都唔係我喜歡的聽感
再玩1551CU 時我wo左一下 又同我上次去mk玩唔同左
今次真係毒到我出手 (好彩又接到project)
近期愛上了only 圈tim

不過其實1551CU 都好吸引到我買因為
1.佢外型好正
2.內外層分開的機身結構,有助減低機內諧震,外殼 100% 純鋁 CNC  + 內層單元箱體均採用黃銅
3.佢空間感勁大另因為黃銅聽起來低音量感更豐厚,人聲亦更具感染力。

佢用了自家制第三代 Myrinx 振膜
HS1551 CU 都系有 Hi-Res Audio 小金標
根據官方話Myrinx 振膜技術音色還原力高,第三代 Myrinx 振膜,比舊款更為纖薄,單元結構亦經調整,聲音更加正,同時提升分析力&音場表現(呢個係我愛上佢的主因)。

好la 唔講大多主開箱先

個包裝比較普通

拿掉外套黑盒一個

真正開箱la

一打開woo 鐵盒一大個好有誠意

打開個箱la 明到說明書 同幾張野

拿掉幾張紙後本體出場

見到兩個紅色的turbo (耳機來ka~) 紅色都真係幾靚 ironman 色

再下層就係線同耳機盒仔,個盒禁似....

條線好粗下

再下一層就係耳膠,根機付送 ATE07 ATE08 各一set 加 雙節&棉一對

全部野係晒到

佢條線好粗下但一D都唔硬,
線芯分成 4 組,每一組線芯由 114 條細小的 OFC 線所組成,並有三重屏蔽。
聽閒呢條線2.5mm版要1xxxHKD

近拍下

都係0小時即時玩下

0-10小時簡單聽感(ATE08)
未runin 之下
個音場已好大,分析力好好,清晰度與動態控制 聲音微動都做得幾仔細,量感與密度好高
人聲樂器厚度適中偏 高音因黃銅關系沒禁通透

另低音同高音都明顯要煲煲佢先會再好D
因為我聽demo果對D高音係比開聲通透好多,低音個層次同質感都靚好多

我睇要煲返100個鐘後先出到真正詳細聽感~~
呢對野比雀更毒不過假錢就....

前幾日等三次去玩耳機
玩左 4鐵 / 5鐵 (4000-8000$ 價位)圈鐵 劍魚 都唔係我喜歡的聽感
再玩1551CU 時我w ...
shal 發表於 2017-7-21 14:22

ching 9 衝得好密喎!
有咗哩隻新銅雀舊銅雀唔使玩啦

話時話,幾錢入手

兩個紅色turbo真係超正,睇到都覺得好熱血,師兄有冇試過用x5iii推

ching 9 衝得好密喎!
有咗哩隻新銅雀舊銅雀唔使玩啦

話時話,幾錢入手 ...
老鬼新丁 發表於 2017-7-21 15:21

兩隻都玩
假日出街 出job 出國 返早國 旅行用 銅雀
平時返公 @ office 用 turbo

#%*) 仲要用媽士打比錢

兩個紅色turbo真係超正,睇到都覺得好熱血,師兄有冇試過用x5iii推
tailaba 發表於 2017-7-21 15:22

有牙X5iii推比DPX1 低頻量大左 但 聲低沒禁清
睇個人喜好吧

話時話我想知2.5係會變成點,我D 2.5銅銀線仲未到手

回覆 4# shal

#%*)又唔貴喎

回覆  shal

#%*)又唔貴喎
老鬼新丁 發表於 2017-7-21 15:34

叫ok la 3980 正價  講一講就有呢個價比你都心動吧~

叫ok la 3980 正價  講一講就有呢個價比你都心動吧~
shal 發表於 2017-7-21 15:35

好多叫價#︿*)

好多叫價#︿*)
老鬼新丁 發表於 2017-7-21 15:36

正常牙 我問全MK 最多都係#^*) 仲要比cash V沙 媽士打要比叉主3%

正常牙 我問全MK 最多都係#^*) 仲要比cash V沙 媽士打要比叉主3%
shal 發表於 2017-7-21 15:38

所以話你抵