黑磚維修

個日係 fb 網上買左條 4.4 線。插左落去 得單邊聲。
個賣家係我面前用他錶度過,
話 ok 冇問題。話我部4.4 出左事。
想拎去整。維修中心依家係邊度架。
有冇 c 兄試過呀。thx

建議你再喺耳機店搵條4.4再試試
未用過個插坐就壞既機會好少
反而FB買線焊錯機會大啲
他錶對到唔代表對方焊得啱

建議你再喺耳機店搵條4.4再試試
未用過個插坐就壞既機會好少
反而FB買線焊錯機會大啲
他錶對到唔代表對方焊 ...
mqjyie 發表於 2018-1-24 09:06

正想講樓主唔好太易信人,除非係另一部 4.4 player 試過。Sony 專門店應該有晒金磚/黑磚比你試條線,另有 n3bp 比你試埋自己部黑磚個 4.4 插有無問題。Btw, 焊錯線既 4.4 會唔會燒機?

回覆 2# mqjyie

啊.他表我唔識睇.佢只係試俾我睇.R+通R-又通. L+L-都通晒.
我以為冇問題.
原料咁複雜架,咁我出去試下第條4.4線先.
唔該C兄.

回覆 3# countryboy

會燒機...唔好嚇我.....  不過條線我俾返佢嘞.
咁出面咩舖多4.4試架.SONY專門店有冇得試架?

回覆  mqjyie

啊.他表我唔識睇.佢只係試俾我睇.R+通R-又通. L+L-都通晒.
我以為冇問題.
原料咁複雜架, ...
wingkps2 發表於 2018-1-24 09:26

係,R+/-同L+/-都係對到,其實仲要試埋R+對所有port,R-對所有port...L+/-如此類推
因為線材如果屏蔽出左問題,或線材外部破裂接觸不良,線材導電部份互相接觸到,
一樣可以所有port都對到,但就係對其他port一樣通到就出事喇

佢度+/+,-/-有無通之外,有無度+/-有無互通先,如果+/-互通吾單只無聲,真係會燒機

回覆 6# mqjyie

佢又同我講,佢自己部大陸機試過.話冇問題.
我先信佢.你講個D俾我都唔識睇喇.
不過個位大叔幾老實既.只係份人都好似朦朦地咁.

回覆 7# EJ-20

見佢度俾我睇係R+R- L+ L-同個個咩GND通囉.

1.聞說早期部份黑磚對部份4.4頭兼容性較差,如果係的話唔算故障佢唔會同你整
2.隔離壇見過有4.4MM頭長度不標準,所以咁多人花大錢UPGRADE PENTACONN
3.一般而言隨身耳機應該唔會用GND,會駁埋個GND真奇怪
4.我建議你去D耳機店運下吉插你D野試下邊樣壞先
5.黑磚維修地點應該係銅記東角中心SHOW ROOM
6.資料有誤