求靚聲的非入耳式耳塞推介

而家絕大部份靚聲的耳塞, 都已改用入耳式設計, 因配戴上感覺不太舒服, 所以一直仍在使用非入耳式耳塞, 仍在用 SONY 888 及 HIFIMAN ES100, 但想換隻好聲啲非入耳式耳塞, 求靚聲的非入耳式耳塞推介, 謝謝!

回覆 1# sonycliepda

你無寫畢直, 又唔寫任何要求, 叫D師兄點幫你
最少都寫你要邊類型, earbuds? on-ear? over-ear? 接唔接受網購? 依家用緊乜嘢?

樓主應該係要平頭耳塞,要靚聲真係有少少難度

阿思翠/水月雨?

非入耳式耳塞本地實體零售而家好少啦
888壞咗之後, 耳塞式用緊 Sennheiser MX375, OK嘅

樓主連ES100都有買, 證明都做過一定功課
我自己都唔鐘意用入耳, 做過同樓主一樣嘅嘢
我都知大陸有唔少選擇, 有D仲相當貴, 自己都唔敢試
最後响日本特價時買咗ATH-CM707, 未壞前其他嘅平頭耳塞我就忽略了

現時香港買到嘅選擇太少, 比較值得留意嘅有AUGLAMOUR RX-1
評價都係物有所值以上, $200有找, 值得一試
如果樓主買了中伏, 我只好說句抱歉

樓主如果要買更高級嘅平頭耳塞, 可以去日網e-earphone睇咗先, 點手入到時再諗
至於大陸平頭耳塞, 就睇EPC嘅師兄有無好介紹

而家絕大部份靚聲的耳塞, 都已改用入耳式設計, 因配戴上感覺不太舒服, 所以一直仍在使用非入耳式耳塞, 仍在 ...
sonycliepda 發表於 2018-3-8 11:15

SONY MDR-888我當年亦買到,插Cassette帶 Walkman聽,以當時技術,我覺得幾好聲。不過已經爛咗好耐。

自從用過入耳式之後,入耳式隔音好好多,已經返唔到轉頭。

入耳式我自己會配最細size耳塞,試過 中/大size超級頂耳。我估你係咪因為用錯size?所以唔舒服。

SONY MDR-888我當年亦買到,插Cassette帶 Walkman聽,以當時技術,我覺得幾好聲。不過已經爛咗好耐 ...
kcyipgar 發表於 2018-3-8 17:48

其實係唔鐘意入耳式嗰種了了下架感覺呀! 應該同耳膠size無關的!

非入耳式耳塞本地實體零售而家好少啦
888壞咗之後, 耳塞式用緊 Sennheiser MX375, OK嘅 ...
solexkey 發表於 2018-3-8 14:50

請問MX375啲聲比SONY 888 好好多嗎? 是否算係平靚正之選呢? 而家仲有賣嗎? 大約幾錢一對度? 同牌子的仲有無啲再好一啲的選擇呢? 謝謝!

其實係唔鐘意入耳式嗰種了了下架感覺呀! 應該同耳膠size無關的!
sonycliepda 發表於 2018-3-8 18:28

明白了。
時代改變了...入耳式係主流,惟有改變習慣。