回覆 10# RCHK

我平時用開 FXA7 + 雷切2.5平衡線 + 30R , 聽開歐美歌, 如alan walker果d, 聽落幾嗨下架
雖然我之前過日本都試聽過隻FD01, 但因為時間太短未聽得清楚, 同埋唔知佢當時用緊咩管

回覆 11# sniperbb
我都係由 FXA7 轉 FD01,首先 FD01 比 FXA7 大食 d。
FD01 bass 既量冇 FXA7 咁多,呢個轉變最大。
FD01 我用 Hiby R6 + 銅咀 + ORB Clear force Ultimate。

個個都入FD01, 有冇咁神呀?

TMD1984 發表於 2018-11-7 13:49

佢個價黎講好神、我都有隻煲好既比左朋友(太多耳機比人罵)
唔論調音,單論分析力素質黎講我認為甚至高於xelento,同1670ss持平(but,1670ss條線加好多分),接近最TOP班水準,不過缺點係佢原裝耳膠真係好廢,換一換提升好大,我上面講既都係以換左耳膠做標準

TMD1984 發表於 2018-11-7 13:49

簡單d講單純分析力佢係Xelento、仙女座之上
不過調音上有缺點係佢下潛對比其他高階圈黎講淺,煲好會有改善,但係都係淺,甚至不如一d旗艦動鐵(不過2000幾蚊你想點…),同調音風格相似既EX1000比就好明顯,EX1000個下潛深度基本上係FD01兩倍

佢個價黎講好神、我都有隻煲好既比左朋友(太多耳機比人罵)
唔論調音,單論分析力素質黎講我認為甚至高 ...
78952631 發表於 2018-11-7 14:26

如果同1670SS差不多,  咁講換條ACCOUSTUNE既線咪得??

如果同1670SS差不多,  咁講換條ACCOUSTUNE既線咪得??
TMD1984 發表於 2018-11-7 14:32

FD01最好換高品質銅線,大部份有銀既線同佢都唔多夾

我對FD01 對比EX1000嘅聽感同大家有啲唔同...借sbaf圖一用

JVC FD01: 藍色, EX1000: 紅色

我對FD01 對比EX1000嘅聽感同大家有啲唔同...借sbaf圖一用

JVC FD01: 藍色, EX1000: 紅色 ...
benchan2 發表於 2018-11-7 14:43

我估你應該係想講呢個
https://www.superbestaudiofriends.org/index.php?threads/jvc-fd01-a-new-contender-for-best-dd-iem.6500/

佢講得都算中肯,FD01特點就係中高頻既耳牛feel同高分析力,同EX1000同類型,不過我個人覺得完善度係EX1000之上
低頻係的確量比EX1000略多,不過下潛依然係差太遠,EX1000推好下潛深度甚至係IE800之上
利申:三隻耳機都同時擁有過同上檯玩過

好想知新嗰幾隻嘴d聲係點 一set三隻要10000yen 單隻就4000yen