[開箱] FiiO M6開箱&簡單評價

話說17年9月嗰時FiiO其中一個高層喺微博話FiiO準備出翻部“全面屏”DAP,
不過等咗半年都冇聲氣,諗住佢可能cut咗呢個項目,
點知18年年尾,佢又真係講得出做得到,出咗呢部M6。
M6基本上完全冇繼承M系列嘅設計語言(金屬殼,菱角分明),
改用金屬邊框+雙面玻璃設計,同手機行業對齊,整體設計圓潤,
屏佔比以DAP嚟講算係比較高。
Hardware基本上同M7一樣,但冇咗FM功能,不過就多咗wifi功能,可以聽串流音樂。

同FA7嘅包裝盒對比,M6嘅包裝盒比較細。

睇咗開箱先:
(今次懶得打字,自己睇圖啦~)

包裝盒同M3K類似,配件都係差唔多,只有基本嘢。(不過至少都有齊保護殼同埋保護貼)
今次M6正面冇貼到保護貼,不過就有俾多塊保護貼。
2.5D mon唔貼保護貼會好睇啲,貼唔貼自己衡量。

正面2.5D玻璃,睇落似手機。
3.2' mon幾細,加埋高屏佔比,M6嘅size仲細過我部palm pixi plus同埋iPhone 4。(冇影到)

M6冇用到音量滾輪,轉翻做普通按鍵,更加似手機。
不過M6左側凈係得音量鍵同埋播放/暫停鍵,冇咗換歌嘅按鍵,
聽聽下想轉首歌就要開著塊mon先得,對比M7冇咁方便。

頂部有3.5mm耳機孔同埋開機鍵,開機鍵同耳機孔對稱,而且都一樣係圓形。

SIM卡槽MicroSD卡槽喺右側。

底部嘅Type C接口置中。

背面都係2.5D玻璃,同手機嘅唯一分別就係冇camera。
FiiO logo放喺上面,中間有個Hi-Res標誌。
背面已經貼好保護貼,如果係戴保護殼可以連保護貼嘅保護膜都唔使撕。

操作方法同M9一模一樣,都係熟悉嘅精簡版android,一樣係support WiFi可以聽串流。
不過屏佔比高咗,視覺上係好睇咗唔少。

聲音方面,由於hardware基本上同M7一致,所以啲聲同M7冇太大分別,
底噪水平都係偏低,背景幾乾淨。分析力同M7差唔多,話曬係同一粒DAC。
唯一分別係M6推力大過M7,所以出嚟啲聲仲好過M7一啲。6>7係咩玩法??
M6雖然冇咗FM功能,但係有得聽串流音樂,玩法仲多啲。
而且睇翻參數,M6連塊mon都好過M7......
唯一比唔上M7嘅就係電池,M6電池比M7細680mAh,得1200mAh。
不過電池細都唔代表續航時間短,M6呢粒電都夠連續聽歌十幾個鐘,都夠用啦,

二選一嘅話,除非係要FM功能,否則都係買M6啦,仲可以慳翻幾百蚊。

回覆 13# bigbangman

睇嚟我有必要學an區某位CHing po翻個開箱collection
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2466188

回復 hk133

再死慳死底多700 上m9 lalalalalalalalalalala  

via HKEPC Reader for Android ...
bigbangman 發表於 2019-1-9 13:28

回復 1 #hk133

再死慳死底多700 上m9 lalalalalalalalalalala

via HKEPC Reader for Android

回覆 11# 肥寶

幅圖同現實不符,現實嘅耳機條線冇可能咁直

回覆  肥寶

條線hi到頸又覺得唔舒服
hk133 發表於 2019-1-8 18:11

應該HI唔到

回覆 9# 肥寶

條線hi到頸又覺得唔舒服

回覆  肥寶

不過勝在便攜,而且冇條線喺度fing下fing下。
hk133 發表於 2019-1-8 15:39

線走頭後面

回覆 7# 肥寶

不過勝在便攜,而且冇條線喺度fing下fing下。

回覆  肥寶

自從我開始玩真無線耳機之後,M0都少咗帶出街用…… ...
hk133 發表於 2019-1-8 12:11

啲聲都係差好遠