[開箱] MEETURE(By SIMGOT) MTW5真無線耳機開箱測評

SIMGOT話要出真無線耳機,其實都講咗好耐,
早幾個月佢地終於以子品牌MEETURE嘅名義出咗第一款真無線耳機MTW5。
本來佢地出嘅第一款真無線耳機係應該叫APT5,不過佢地話APT5一定要support AptX,
所以唔support AptX嘅呢款真無線耳機就歸入子品牌,叫做MTW5。

MTW5據聞係一款ODM產品,整體設計同外觀都同京東某款真無線耳機相似。
佢地老闆喺微博都有講到,目前消費類廠商喺真無線領域“跑得快”,信號做得好,
HiFi廠商喺呢方面就有所不足,所以選擇合作都係無可厚非。
引用佢嘅講法,“我們沒必要在有些同質化很嚴重的領域做重複製造輪子的事情”。
SIMGOT應該係喺聲音研發層面同埋功能層面進行訂製,但訂製後嘅產品基本上冇溢價。

背景資料講完,係時候入返正題:開箱!

配件全家福。有充電線,說明書,替換耳膠,保修卡。

MTW5嘅充電盒外觀圓潤,揭蓋表面有鏡面效果,睇落幾靚,不過都有少少擔心會容易刮花。
正面嘅logo印得唔算大,視覺上睇落都算順眼。
充電盒整體做工良好冇毛刺,比起其他入門級產品更好,充電盒揭蓋同充電盒接合處比較穩固,晃動幅度較少。
細節決定成敗。

耳機主體放喺充電盒內,貼有絕緣膠紙。使用之前要移除絕緣膠紙,然後放入充電盒充一次電。

攞開耳機主體就可以見到充電盒嘅充電觸點。
觸點接觸面雖然唔算大(對比TFZ X1),但有鍍金就應該唔怕氧化影響充電。

耳機放入充電盒充電時,充電盒嘅指示燈會亮起,首先顯示電量(三格,一格代表~33%?),
然後顯示充電狀態。(最左邊指示燈亮起就代表左耳正在充電,最右邊指示燈亮起就代表右耳正在充電)
不過耳機主體嘅指示燈並非位於正面,咁到底係喺邊度?

答案係喺耳機頂部。我一開始以為冇指示燈,望多眼先見到。

耳機做工唔錯,冇明顯縫隙,冇毛刺。外側亮面處理+內側磨砂質感同觀感唔錯。
有啲不滿嘅就係耳機個logo偏大,睇落冇咁靚,同埋外形上都唔算得上係美觀。
同TFZ X1比呢個樣係有啲差距,但考慮埋售價嘅差距......MTW5呢個樣都算係ok嘅。

充電盒可以為耳機完整充電三次,而耳機單次充電大概可以使用3.5小時,呢個表現唔算好但都唔差。

MTW5按鍵面積好大,所以都幾易按,好過TFZ X1唔少。不過如果能夠改成輕觸式操作會更好。
至於按鍵嘅操作方式,建議大家仔細閱讀說明書,操作方式唔算複雜不過都要記一下。
透過按鍵可以換歌、調較音量同埋接聽/掛斷/拒絕來電。
連接穩定性幾好,試過背包放喺前面,手機放入褲袋,信號都唔會斷斷續續,非常可靠。

延遲表現一般,同QCY T1青春版以及小米AirDots青春版處於同一水平,差過TFZ X1,有少少延遲但唔算明顯,
對我而言呢個延遲表現玩音樂game都接受到嘅,用佢玩音樂game嘅表現如下圖(今日新鮮cap圖):

當然會有啲延遲,但習慣咗就冇事,基本上都唔難適應。

至於聲音表現,MTW5嘅表現我認為係收貨有餘。

MTW5最高只支援AAC,而且只限Apple機型用到,android機默認SBC模式,分析力上處於劣勢。
不過MTW5嘅動圈單元都可以發揮到佢嘅實力,所以實際聽落分析力都唔係好差。
對比小米AirDots青春版,MTW5分析力更好,而且三頻分明,低頻量足但唔會干擾到中高頻。
不過高頻表現就比唔上TFZ X1,高頻唔尖但係比較弱。

MTW5作為SIMGOT首款真無線耳機(雖然係以子品牌名義推出),無論係聲音定係延遲表現都唔算出眾,
但確實都做到呢個價位嚟講比較好嘅水平。當然,你可以話加多幾百有更加好嘅選擇,
我仲知道加多千幾蚊仲好啲添~
但每個人嘅budget都唔一樣,咁講法可以無限over budget啦......
對音質嘅要求比較高,但對延遲表現嘅要求冇咁高(要低延遲但唔需要零延遲)嘅話,我覺得MTW5已經夠玩。

德國McGee True Wireless AptX藍牙耳機Ear One實試
藍牙5.0/aptX/AAC/高通QCC3026晶片

回覆 2# peacehoperisc

貴一倍,不過好似都值得試,話曬support AptX。

回覆 3# hk133

已經買 Kingx,  否則會買呢隻

同索愛SA2同款,連包裝都一樣,只係改咗logo, 感覺好懶.到底邊個係OEM.?

同索愛SA2同款,連包裝都一樣,只係改咗logo, 感覺好懶.到底邊個係OEM.?
minglms 發表於 2019-1-29 01:42

京東自家品牌“京造”嘅真無線耳機應該係原型,其他都係ODM/OEM產品。外形同無線傳輸電路設計我諗應該都一樣,但耳機單元同調音就視乎廠商參與程度。HiFi廠家嘅話,小則重新調音,大則換過個耳機單元。

原來師兄都有玩bang dream 想問ching 用bg 做測試個陣 延遲set 幾多
試過除左airpod 外 好小可以第一次set就-10 以下

京東自家品牌“京造”嘅真無線耳機應該係原型,其他都係ODM/OEM產品。外形同無線傳輸電路設計我諗應 ...
hk133 發表於 2019-1-29 02:38

近來入了索愛T3、貪佢耳機電量有120mAh…比QCY多一倍、用了半個月、多WIFI地點才容易斷、
同類有無電量有120mAh推介?接收及通話好D?

好詳細的介紹,謝謝。

回覆 7# zxcvbnm9394

因為懶得set,同埋覺得唔set好過set