平價藍牙aptx HD耳放 wl03

上星期入左某宝上面嘅平價藍牙接收耳放,wl03 ,今日得閒做個簡單開箱。因為發覺,自己越嚟越多聽網上歌,JOXX,MOXX,spotifxx…嗰啲。我發覺一般聽真係聽唔出 320k 同 CD 既分别,CD好認真聽會detail 小小, 反而唔同耳機或者唔同放大器之間嘅分別就非常大,一耳就聽得出,你唔好同我講話你分唔到EL84 推HD650同埋網吧耳機既分别,我相信好多人都有我呢種經驗。
講返正題,要聽網上音樂,又要用耳放,當然就係要用藍牙接收器啦。有日比我睇到呢部嘢,12V 供電,我當堂眼睛發亮,大家都知道,電壓對opamp影響極大,見到12V,我即刻寄咗部嚟試試。
講講用料先,wl03用aptx HD 晶片,BB PCM5102a DAC ,呢粒DAC出咗名頭腦簡單,用幾粒電容電阻就出到聲,評語係同高级比,只係有小小解像度不足,但中低音厚度十足,音樂感好夠。
嚟到我打開機蓋睇,竟然有Silmic II 電容,BB 2132 OPAMP, 大部份電解電容用Elna 藍色,嚿12v電佔咗部機一半,部機根本上系一部充電寶嚟,叉一次電我聽左幾日都仲有電。$200幾蚊真係無投訴。
手機用aptx HD 過落部wl03聽,耳機用水月雨kpe 及beyerdynamic DT531,部機藍牙接收相當之好,本底噪音好少,我手機擺喺背囊入邊,行過10m 外都仲有信號,煲機幾粒鐘之後,我講下初步聽感先,動態同低音完全將紫珊Z3 MOD 打低,真12v 即是12v, 真係好過啲升電壓方案,當然Z3嘅SACD分析力好啲, 但wl03 人聲就厚d出d,低音強勁,我覺得WL03 更適合聽流行樂及爵士樂。
手多多既我當然會mod 機啦,部機冇乜位就求祈搭棚搞下嘢,都係古董碳膜電阻,AD826 ,古董blackgate 電容,電源部分加下電容噉啦。搞完之後我發覺佢已經完全好聲過嗰部紫珊Z3 Mod,除咗有小小分析力同定位唔夠Z3之外,其他低音,音場開闊度,人聲各樣都比Z3好。
最重要係我以後唔使入歌又唔使轉format, 一開手機就有幾十萬首歌俾我選擇,音質仲相當唔錯。買咗呢部機之後,我發覺我已經有一個多星期無掂過部Z3了。我睇我下半生都唔會再入歌仔聽了。線上音樂萬歲。

其實一多樂器就超級容易分

<手機就有幾十萬首歌俾我選擇,音質仲相當唔錯>

是付費apps 嗎?
怎樣運用?
thanks

付費的,當買CD

回覆 2# makeedee

當然,但器材分别,絕對大過格式分别。你用$15 耳機聽下SACD 就知道。

回覆  makeedee

當然,但器材分别,絕對大過格式分别。你用$15 耳機聽下SACD 就知道。 ...
1543 發表於 2019-2-5 12:54

罰山佬我個人推介果幾部USB DAC ,都算好聲

罰山佬我個人推介果幾部USB DAC ,都算好聲
makeedee 發表於 2019-2-5 20:21

要USB線連住個電話太麻煩喇。我好怕玩電話個時候有條線連住個電話。我情願耳機一套還耳機一套,電話還電話。

都係換返OPA1622,順便short咗兩粒輸出電阻. 1622唔使用輸出電阻嘅, 換埋低通濾波電容。

320K 同 CD數據上差唔多4倍都都分唔出 ??

樓主可以慳返唔少,影音嘢又做少一個客

分到分別嘅,但係喺街度聽,條街啲底噪都30db以上啦。
噉你都分到?