新仔想玩下Headphone 有咩可以推介?

是咁的
小弟大概一年前買咗隻Sony 1A
而家聽得耐想升級下
Budget預4500
不過因為冇Player關係
都係用手機聽歌

自己有睇過呢個價位可以買到D咩耳機
所以上次年假有出過去試聽三隻
分別係1770 1540 SE-Monitor-5

3隻來講應該1540最吸引到我
人聲有種甜味 音場同分離度都好正 聽落真係好舒服 但我見網上討論唔多
同埋唔知係咪自己有戴眼鏡關係 好似唔多覺聽到低音
可能耳罩同眼鏡之間有條罅 漏咗音
撇除呢點應該都幾完美

1770就聽落比較普通
唔覺有咩特別
可能始終手機
推250歐都幾吃力
好似唔多夠聲

SE-Monitor-5聽落D聲比較矇
應該唔係我想要嘅嘢

最後想問下各位

1. 會唔會有其他Headphone推薦?

2. 如果我就咁買1540有冇問題?
因為我見1540都係好幾年前嘅產品
Frequency得5-25k 冇Hires
雖然我都明就算有亦都唔代表好聲
但考慮到日後再升級例如音樂檔 耳擴嘅時候會唔會比起有Hires嘅耳機蝕底咗?
例如聽小咗嘢之類

3. 1540係咪Bass比較少 or 純粹我自己戴眼鏡問題?
我聽Zedd首Adrenaline嘅時候可以話完全Feel唔到下潛
呢樣想Ching幫我Confirm咗
等我下次再試嘅時候有個底

買1AM2算啦
4500以上耳牛手機都推得好既感覺上唔多

回覆 1# AyaseMitsukasa
sony 1A 咪有 Hi-Res,你覺得真係好過你試聽的果幾款?
大耳由其是貴的通常都係FOR枱式,用AMP來推而經勉強,用手機的話應該試高靈敏的耳牛或內置AMP的耳牛

可以試下ultrasone Dxp

好headphone cut 左d bass guitar個音頻
dj rock metal 無左Feel

個段位其實中低音黎,同低音潛得深唔深無乜關係。

ultrasone 轉左中國區代理 香港難搵ultrasone Dxp 試唔到
或者 DMA 搵 EDITION  M

買1AM2算啦
4500以上耳牛手機都推得好既感覺上唔多
robotken42 發表於 2019-2-13 08:23

1AM2聽落分別不大
冇升級感

回覆  AyaseMitsukasa
sony 1A 咪有 Hi-Res,你覺得真係好過你試聽的果幾款?
大耳由其是貴的通常都係FOR枱 ...
royau 發表於 2019-2-13 09:14

咁聽落又緊係4000好聽D嘅

ultrasone 轉左中國區代理 香港難搵ultrasone Dxp 試唔到
或者 DMA 搵 EDITION  M
waltyuen 發表於 2019-2-15 13:07

Thx
下次出去再試下

直推就天龍 D7200 吧...

用開 HD800 成SET枱機30000+
入左隻D7200來打機, 估唔到咁有驚喜. 聽歌, 打機, 旅行用方便又好聲. 封閉式耳機但似開放式的聲.

1AM2聽落分別不大
冇升級感
AyaseMitsukasa 發表於 2019-2-15 23:16

可能因為 1AM2借朋友部黑磚+4.4
我冇黑磚 之前1A未賣都只用3.5聽
所以我覺得分別好大...