[測試] 其實影音店可否同一首歌試聽晒mp3/ flacc / CD 作比較

成日DL 番嚟既歌
就算係flac, 都唔知係咪純粹由MP3轉
聽唔出分別

之前買咗部Fiio X1 加個唔記得乜AMP
用咗幾年
最近唔見咗
想買部新機聽但又唔知係咪有需要

想測試清楚是否隻耳聽唔出分別
如果係可以點樣治療"木耳"?

一般試機都係自己準備張Microsd卡去試,你自己準備好想試的格式就可以了

via HKEPC Reader for Android

自己代張有dsd既歌去試,仲要係好熟既歌,甘你會試到吾同player會聽到的吾同既野,但點解要試mp3,flac,吾通你分吾出?普通既mp3同 24 192 既flac分別就好似普通電視同4k電視既分別, 睇過4k電視自然識分咩係mp3,咩係flac,吾使治療架.

自己代張有dsd既歌去試,仲要係好熟既歌,甘你會試到吾同player會聽到的吾同既野,但點解要試mp3,flac,吾通你 ...
kingsize 發表於 2019-2-15 09:03

lol.

木耳係好事黎, 慳唔少錢

lol.
frmcfa 發表於 2019-2-15 09:40

有無野發表,里度有言論自由

有無野發表,里度有言論自由
kingsize 發表於 2019-2-15 10:24

i like your analogy of 4k and tv!

木耳係好事黎, 慳唔少錢
jacktsui 發表於 2019-2-15 10:04

oh yes.

唔洗去治療
自己聽得舒服就得, 聽唔出分別咪聽返MP3
俾你知道係FLAC, 但無分別既話都無意思, 只係自我良好

自己用 cd 轉咪得,除非你一隻CD都無買過啫 可能比人打擊得多,320 aac 同 wav 都未必分到,反而 dsd/dsf 會分到,因為會細聲左