[開箱] 新版紫珊 Z3 ( AK4493 )

舊果部 Z3 ( AK4490 ) 用左一年到 PO 壞左, 得番單聲道. 想買過部細機, 試過 R3, M0, 始終係覺得 Z3 d 聲比較啱聽, 同埋最抵 deal, 一啪掣就播好方便, 決定比多次機會佢.

兩部機身基本一樣, 除左新版機背印左 "AK449x"

聲音方面, 新版 AK4493 聲音細緻D, 樂器細節會多少少, 高音也較明亮.

Z3 個 PO 插好雞,好容易無聲,經我手都整左 3 部!

Z3 個 PO 插好雞,好容易無聲,經我手都整左 3 部!
1543 發表於 2019-2-16 16:53

竟然係通病
我用 LO 聽左兩個月 (係可調較音量), 聲無咁重味精, 但唔吸引.  呢部3舊水又可換 OPAMP, 暫時仲係無對手.

師兄,係邊入手?

師兄,係邊入手?
tskso 發表於 2019-2-16 18:43

淘寶最多交易果間。

我都有部4490,係幾方便,不過唔鍾意佢開機會啪一聲

掹耳筒插出嚟先開関機,或者用OPA1622 改soft start

舊果部 Z3 ( AK4490 ) 用左一年到 PO 壞左, 得番單聲道. 想買過部細機, 試過 R3, M0, 始終係覺得 Z3 d 聲比 ...
countryboy 發表於 2019-2-16 15:33

師兄想請教
如果買紫珊4497 同你 4493 分別大唔大?
用緊SE846

師兄想請教
如果買紫珊4497 同你 4493 分別大唔大?
用緊SE846
owen234hk 發表於 2019-2-16 20:52

如果你預算夠就直上 4497,因為心理上呢部始終係最頂級,平入 Z3 驚你日後有心癮要升級。

部 4497 幾個月前係瘦佬度試過,3.5 質素係好過 Z3 (主要係人聲密度較高),質素應該等於 dp-x1a 3.5 咁上下或好少少,唔好期望太大。而 4497 既 2.5 平衡就一般般,差過 dp-x1a 平衡,低頻無咩力度,軟綿綿,有d失望,所以最後無入手。

其實我揀 Z3,主要係貪佢細細部,跌左唔可惜,我呢d非專業人士換 opamp 比較易 ( 4497 好似比較難換 opamp )。今次呢部新版 4493 粒 dac 確係幾掂,聲音好細膩,無左4490 果d瑕疵,人聲順滑好多。換粒 muses02 / 49720ha 上去,(純音質來講)基本唔會再有興趣入 hiby r3,m0,什至係 A55。

甘我都入手4493先唔該師兄
想問多句 換opamp難唔難?