100幾同700幾既2.5平衡線,分別大唔大?

請問各位師兄, 一條百幾蚊既2.5平衡線,同700幾既音質提升大唔大?

如果係3.5mm的話音質提升又大唔大呢?

玩耳機好鬼死  相比起功放黎講 線材提升唔會十分大

耳機1W 以經叫好大聲 功放下下都100-200W

你留意下耳擴既功率 來來去去都500-800MW 銅線以經夠佢傳輸卓卓有餘

換銀線點都會有小小提升既 不過聽感唔會好大

玩耳機好鬼死  相比起功放黎講 線材提升唔會十分大

耳機1W 以經叫好大聲 功放下下都100-200W

你留意下耳 ...
devilcat1 發表於 2019-2-20 13:06

試完一萬羊, 再試十萬羊既升級線, 差距真係....唔係咁大
原因 1 : 套野好雞...發揮唔到 ( 標準答案 )
原因 2 : 木耳
線材係好個人, 好主觀, 試完覺得值就比錢, 唔值就過主是也

線材嘅材質固然有一定影響,但唔同材質配搭出黎嘅效果
先係重點,所以買之前最重要係喺預算範圍內多試幾款,
試到真正合心水先收貨
價位差異中嘅提升理論上係有,但係唔一定係自己想要
嘅,配搭得唔好可能仲會差左,總之花多啲時間去試先
正路

經驗上動圈對線材比較敏感,而多動鐵則冇咁敏感

聽朋友講幾萬銀的PLAYER + Earbuds, 聽出來會比真人唱好, 唔知真唔真, 佢又講換條貴線唔一定好聲, 所以要試過先好買.. 重要係RUN IN 後D聲先為準

聽朋友講幾萬銀的PLAYER + Earbuds, 聽出來會比真人唱好, 唔知真唔真, 佢又講換條貴線唔一定好聲, 所以要試 ...
Monet90 發表於 2019-2-20 17:29

好簡單,黎D人聽既唔係原味,係聽自己想要既味....

tune到一個點,己經唔係原音,而係你想要咩音而己...

回覆 1# kiyoshi00

唔同線材聲底唔同,好易分
OFC 同OCC銅都會有分別
至於N數提升個分別就比較少,所以玩N數性價比好低

多謝各位師兄指教.
唔知點解,我對貴的平衡線感覺分別不大,  3.5線就比較大

係負擔範圍內搵最啱自己就夠,唔係貴就一定係好