[開箱] FiiO FA1開箱評測

(大家覺得出post講得詳盡啲好定係簡單講下就算好啲?請留言話俾我知)

格式工廠IMG_1000 - 複製.jpg

其實FA1我喺農曆新年前已經入手,不過由於新年要拜年,新年後都大把嘢要忙,結果拖到今日先得閒出po
FA1除咗跟機線同埋單元數量降級,睇落好似同FA7冇咩明顯分別,出於好奇,我就決定入手FA1試下。

今次FA1嘅包裝同以往唔一樣,唔係內盒+外盒設計,亦都冇封套,撕開包膠之後直接打開個盒就望到耳機。
咁嘅包裝相對以前冇咗嗰種儀式感,不過覺得佢好唔好都係好主觀嘅,我認為咁嘅設計好啲,因為冇咁複雜。

背面都係印住參數,不過今次包裝冇標明動鐵單元型號,只係話係“全頻動鐵單元”。
上官網查閱同埋睇翻實物,確認佢係用樓氏33357動鐵單元(好似又係定制單元?)

打開個盒就見到耳機。

裡面總共有三個細盒,分別裝住耳機、收納盒同埋說明書。

說明書一本過,唔係好似以前咁分好多份。

收納盒入面裝住一啲配件。

耳機已經預先接上跟機3.5mm線材。
FA1冇以前FH1咁慷慨,跟機凈係得一條冇咪嘅3.5mm單端線材。
對於手機用戶而言,冇咪就冇咁實用。
對於HiFi用家而言,唔係平衡頭就冇咁實用。
呢條兩頭唔到岸嘅線材,我諗我應該俾負評。一係FiiO就加翻個咪落去,一係就改成2.5mm平衡線材再送多條轉接線。

收納盒裡面除咗有耳機導管清潔棒,仲有一個用密實袋裝住嘅耳機膠塞。
密實袋好過以前用普通膠袋好多,方便重複使用,仲可以連埋個袋放入收納盒方便隨時更換耳膠。

配件全家福。

FA1呢條跟機線,睇落似編織線但同FiiO賣緊嗰啲單晶銅鍍銀升級線差好遠。(指做工)
建議入手FA1嘅CHing如果budget充裕,就買條FiiO原裝單晶銅鍍銀升級線比FA1用啦,跟機線可以掉埋一邊。

耳機主體嘅做工方面,FA1同FA7嘅做工精細度其實差唔多咁正。
不過唔知係咪心理作用,好似覺得FA1個殼摸落冇FA7咁順滑。

由側邊望,可以見到裡面粒動鐵單元。
動鐵單元刻有樓氏logo,型號係33357。

既然外殼做工同FA7差唔多,FA1望落當然係好似FA7咁晶瑩剔透啦。

換咗條FiiO LC4.4C升級線落去,即時感覺副耳機好似高級咗XD

我對於FA7嘅聲有幾深嘅印象,我玩過嘅純動鐵耳機唔多,第一副魅族LIVE俾我嘅印象唔多好,所以之後一段時間我都冇玩純動鐵耳機,
直到試過FiiO FA7,我先知道原來動鐵耳機啲bass都可以好正(感覺我好似喺HiFi發燒路上越走越遠?XD)
雖然中、高頻嘅質素都好重要,但低頻都係不可或缺。太多低頻會影響中、高頻表現,太少低頻啲聲聽落又會唔夠過癮。
於是我由追求高解析力,變咗追求高解析力之餘仲要三頻表現良好。

可惜FA1嘅bass同FA7冇得比。
喺睇埋落去之前,首先我希望大家唔好對FA1有過高嘅期望,始終佢同FA7唔係同級,聲都差幾遠。
FA1嘅對手應該係同價位嘅耳機,比如同樣係FiiO出品嘅FH1。

FA1低頻偏弱(對比動圈耳機&圈鐵耳機),雖然質感唔差,但聽得出呢粒動鐵單元係唔擅長低頻,
低頻聲同中、高頻疊聲嘅話,低頻會顯得比較細聲。如果唔疊聲嘅話,其實都可以聽到FA1個低頻表現唔差,
雖然低頻靠後,但質感唔錯,鼓聲實凈唔鬆散,瞬態反應都幾好。
聽過幾首歌曲之後,可以斷定佢嘅低頻表現唔好並非調音問題,係個單元唔得。
其實諗下都知,FA7嘅低頻之所以咁正,就係因為有粒好大粒嘅動鐵單元負責低頻,FA1粒鐵細咁多,預咗啦。
低頻量方面同其他單動鐵耳機應該冇咩分別,但FA1低頻嘅質感以動鐵耳機嚟講算係幾好,係未好得過FA7啫。

FA1中頻表現幾好,對比FH1人聲更加貼耳,聽落把聲細膩唔少。而且鼓聲靠後,因此人聲聽得更清楚。
高頻表現都係一樣,做到動鐵耳機嚟講唔錯嘅水平,幾適合聽弦樂。
三頻聲音表現算係均衡,做出嚟嘅聲都唔錯。
分析力好,音場較窄,呢啲動鐵耳機常見嘅優點以及缺點都有喺FA1呈現。

FA1值得一試,不過前提係你接受到佢少bass。

支持詳細描述評論,支持跟2.5加轉頭,我地不如聯名聯絡fiio總公司, 叫佢哋考慮下根機出平衡線

支持hk133詳細描述評論, 用心分享, 加油

其實同舊款F9 Pro比,俾多約三百元,
會唔會比較更好?

fa1 係我自己帶過咁多對耳機最好帶嘅一對,其實我係幾鍾意原裝線的觸感。

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# kingsize

17年嗰時佢地有場發佈會,主題係“平衡驅動,寬無止境”,我嗰時諗住FiiO會開始主打支持平衡輸入嘅耳機同DAP。一年半過去,的確佢地係主打支援平衡輸出嘅DAP,但耳機就一律跟機只有3.5mm線材 雖然FA7同FH5呢兩款flagship跟機係單晶銅鍍銀線,靚料,但都依然係3.5mm,即係都係要用家自費額外購買升級平衡線材……

回覆 3# joewucompany

多謝支持

回覆 4# tuoi

F9 pro我冇試過,當時soomal俾劣評,所以我唔敢試 宜家F9 pro街價平過FA1街價?

fa1 係我自己帶過咁多對耳機最好帶嘅一對,其實我係幾鍾意原裝線的觸感。

via HKEPC Reader for Android ...
mhz3hk 發表於 2019-2-23 09:37

FA7都一樣咁好戴。
    原裝線唔係唔掂嘅,不過睇落比較幼,我有升級線就當然用升級線啦。

只能說價位決定一切
你要埋嗰啲就再貴啲,到時應該去到千中