[開箱] 又黎一折入手日系 Hi-Res Portable Dac – Zeal Edge

首先聲明, 呢隻野係日馬勁多負評, 主要係投訴 QC 差, 虛焊, 單邊聲, 好易壞, 不能辨認等等問題…自問係抽獎運高, 動手能力強先好入手 不過講到尾, 由最初上市定價九千幾羊, 到而家唔駛九百羊就入到手, 就當抽幾隻扭蛋黎玩下都唔錯, 一於九沖

包裝幾靚仔下, 支持 192/24 Hires, 盒背寫明係新品, 唔係翻修貨 DAC 用 ES9023.

打開包裝, 原來係銀色 ( SG ) , 等我一直望住個盒仲以為隻野係黑色

之所以賣到咁平, 另一個原因係隻野用舊式 micro usb 插頭.

不過加個 type-c otg 轉插, 新手機一樣用到.

Zeal Edge 基本係 plug n play, 插入手機直接開 moov 就出到聲. 當耳機聽到 stereo 音樂果刻, 成個人先鬆一口氣, 暫時手氣唔錯

對比之前一折入手既 EHP-AHR192, Zeal Edge 體積明顯細又輕, 因為佢機身無調較音量同切歌鍵. 兩者質素差唔多, Zeal Edge 可能會好少少, 尤其高音同低頻都較強勁, 動態又好d, 推力又大d. 呢隻 ES9023 同 L豬 V20 既調音應該係差唔多, 高低頻都一樣咁重口味. 最後要唔要抽隻玩下, 請自行決定

已入手抽。直送香港。

via HKEPC Reader for Android

呢個價好抵玩,平平地入來駁下電腦取代onboard 蟹仔sound卡都唔錯。

an 版PC可以用嗎?

an 版PC可以用嗎?
jc0604535 發表於 2019-3-10 22:31

Win 10 可以,用呢d普通轉插就得。

$1172yen包郵直送香港,剛扣埋amazon point, 等於免費,多謝師兄推介。

via HKEPC Reader for Android

$1172yen包郵直送香港,剛扣埋amazon point, 等於免費,多謝師兄推介。

via HKEPC Reader for Android ...
smallfaihk1111 發表於 2019-3-11 07:58

原來直送運費都咁平 我係咁啱去果邊玩,連埋其它野一齊送落 familymart 自提免運費。最初睇見d評論都心大心細,見有個用家直頭 po 埋相,教人點樣焊番邊5處地方,去修復單邊聲問題

Btw, 我用緊 Zenfone 5,已更新 android 9.0,連接完全無問題。

首先聲明, 呢隻野係日馬勁多負評, 主要係投訴 QC 差, 虛焊, 單邊聲, 好易壞, 不能辨認等等問題…自問係抽獎 ...
countryboy 發表於 2019-3-10 17:57

body plastic or metal please?

body plastic or metal please?
frmcfa 發表於 2019-3-12 17:00

Metal

Metal
countryboy 發表於 2019-3-12 18:26

Really that much better than the elecom?

Seems pretty easy to open the case and resolder other usb cable if needed.