[開箱] 最佳男配角 : Sony MH755

最近上網不斷見人晒 MH755, 實在很好奇, 呢隻藍芽跟機送既膠耳機有咩咁特別. 正在身痕之際, 突然醒起舊年入果隻藍牙 SBH24, 跟機應該就係 MH755. 當時買完直接無視擺佢埋一邊, 最後揾得番, 仲係新束束.

耳機實物好輕好細, 點睇都似係鴨寮街排檔賣既 A貨.

由於呢款耳機設計係插藍牙接收器用, 所以線材特別短, 左右耳係而家十分罕見既長短線.

將耳膠換成 L碼超哥, 耳機即時變得好 Q版. 拍埋 C10 一樣超細.

由於直接插 DAP 耳機線材實在太短, 最後忍唔住揾番封塵成十年既 EX90SL 出黎, 唔係做 10 years challenge, 係借佢條延長線用.

MH755 一開聲的確係令人O左嘴, 點解呢隻藍牙送既膠野可以出到咁既聲 調音完全係正宗索味, 人聲溫暖而貼耳, 低頻好實在, 夠彈動又充滿能量感. 整體質素完全不輸 EX90SL. 由於 EX90SL 係半開放式設計, 所以聲音較為開揚, 但有點齒音, 相反, MH755 高音較為順滑.

MH755 整體質素, 我覺得係介乎於 E2000 / E3000 之間. 如果能夠用 $20~30 買到隻真貨, 可以講係非常超值 ( 注意淘寶假貨非常多 ). 或者之前入過索記藍牙有跟呢款耳機既, 不妨揾番佢出黎再細味下.

有外國網友甚至整左幅好詳細既 MH755 改裝教學圖出黎.
https://www.reddit.com/r/headpho ... uide_credit_g_anon/

另外, 以下呢度還有大量 MH755 飛機圖表, 慎入
https://clarityfidelity.blogspot.com/2017/03/sony-mh755-iem.html

聽馬仔/收音機常用set~

聽馬仔/收音機常用set~
0186 發表於 2019-3-28 19:32

對音質有要求

有冇師兄知台灣訂返黎有冇伏

用緊隻SBH20
係咪都跟呢款
短線+長短線 市面罕有

[quote]用緊隻SBH20
係咪都跟呢款
短線+長短線 市面罕有
DoraemonKing 發表於 2019-3-28 21:17 [/quotte

Yes 淨係見到西人呢句評語就值得試 !

The MH755 follows the "Harman In-Ear target" frequency response curve very closely so most people will enjoy these.

回覆 6# countryboy

帶長時間都唔會唔舒服 (物理上),  聽長時間都唔會覺得下下高音清低音勁 (夠耐聽)

啱啱早兩個禮拜因爲用緊嘅TTPOD T1e兩邊線甩膠
睇下屋企有乜存貨頂檔時就搵到SBH50跟嚟又未用過嘅MH750嚟試(個樣一樣但有咪)
聲係幾OK嘅
不過其實近年好多跟機嘅耳機質素都幾好
個人覺得呢對唔算特別突出
相比之下我反而用左LG舊手機跟嘅LE431用左幾日
都冇帶過MH750出街聽
MH755就唔知有乜分別

話時話,二樓ching果set野個藍牙好似都係SBH50喎

剛再試過,同LE431相比各方面MH750都較差
特別係BASS,LE431高起碼兩班
雖然我唔算basshead但Sony呢對真係太平淡
音量亦比LG細聲左幾格

剛再試過,同LE431相比各方面MH750都較差
特別係BASS,LE431高起碼兩班
雖然我唔算basshead但Sony呢對真係 ...
Xingson 發表於 2019-3-28 22:54

用 ZX300 推, MH755 要開 65 格,  C10 只需 45 格.
未試過 LG 既耳機, 但試過 V20 出既聲, 我覺得好重味, 高音同低頻都落重料, 強化得好勁.