3.5mm 轉 2.5mm 插頭

我有部DAP 有 2.5mm想試,但手上耳塞得 3.5mm , 所以買咗 3.5 -> 2.5 唔知安唔安全呢?
3.5 得一個接地,2.5 有2個接地,個轉接頭將3.5 一個接地一開二分開比 2.5 左右各聲道接地 ,咁樣安全會唔會燒機

綠聯呢個轉頭係比D好老舊的手機用2.5MM頭的耳機連咪插轉去e加新的3.5mm耳機連咪頭, 唔係你E加成日係DAP見到的2.5mm平衡插到用嫁

你DAP上的2.5是不是平衡的?如果將3.5單端轉到2.5平衡,我記得是不行的,嚴重的話有機會會燒機。同埋不可能透過轉接頭將接地一開二,正常只能透過轉接頭將接地由二合併回一個。

綠聯呢個轉頭係比D好老舊的手機用2.5MM頭的耳機連咪插轉去e加新的3.5mm耳機連咪頭, 唔係你E加成日係DAP見到 ...
deathson666 發表於 2019-4-1 16:05

明白了, 買咗未插所以問一問

多謝師兄解答。

但如果真 3.5 -> 平衡2.5 安全嗎?

多謝師兄解答。

但如果真 3.5 -> 平衡2.5 安全嗎? ...
dan_dan 發表於 2019-4-1 16:13

唔係好明乜野叫真 3.5?你指3.5平衡嗎?

多謝師兄解答。

但如果真 3.5 -> 平衡2.5 安全嗎? ...
dan_dan 發表於 2019-4-1 16:13

除非你買到個轉插係有做Rebuid Ground,最最最最最少都要加限流電阻當能量消耗, 唔係就一定唔安全
仲有係你對DAP 2.5MM 平衡呢個技術有根本性的理解錯誤, 平衡並不是指左右聲道各自有一個Ground...

你DAP上的2.5是不是平衡的?如果將3.5單端轉到2.5平衡,我記得是不行的,嚴重的話有機會會燒機。同埋不可能 ...
leungleung1234 發表於 2019-4-1 16:10

即係 3.5-> 2.5 無可能,2.5->3.5 就得?

唔係好明乜野叫真 3.5?你指3.5平衡嗎?
leungleung1234 發表於 2019-4-1 16:20

普通 3.5mm 唔連咪轉去平衡2.5

回覆 7# dan_dan

簡單來講,如果平衡耳機線是AK2.5mm平衡制式又或者Hifiman3.5 平衡制式:
1. 平衡耳機線 + 插落DAP上的單端耳機孔 (OK)
2. 平衡耳機線 + 插落DAP上的平衡耳機孔 (OK)
3. 平衡耳機線 + 轉接頭/線 +插落DAP上的單端耳機孔 (OK)

4. 單端耳機線 + 插落DAP上的單端耳機孔 (OK)
5. 單端耳機線 + 插落DAP上的平衡耳機孔 (Not OK,有機會燒DAP)
6. 單端耳機線 + 轉接頭/線 +插落DAP上的平衡耳機孔 (Not OK,有機會燒DAP)