耳膠固定問題

其實自己部ZS6都用咗成年,其實都幾滿意
到用咗aptx藍牙之後,聽歌都方便咗唔少,半日續航完全係足夠應付日常需求,音質已經好足夠,再想要多啲細節都有隻原廠隻無氧銅線應付到
但始終有個問題,就係個耳膠成日甩
自從換咗ostry隻隔齒音耳膠之後,就發現佢比起原廠個隻雞野真係好鬆下,好多時候除個耳機都會留咗個耳膠係隻耳仔到,又或者個耳膠係袋到甩咗,有次甚至甩咗去唔知邊度,差啲係出面唔見咗粒野
唔知係唔係因爲個耳膠設計定係個耳機設計問題,就算我用酒精抹個耳機或者耳塞(用來捽走啲手油),個問題依然存在
但我又唔想用超能膠黐實佢,始終風險好高
究竟有乜方法可以令隻耳膠箍實個耳機管道?

我最終用回瘦佬隻 籃色粗管... 都ok 實

耳膠管咀內部冇防滑
其實kz隨機送既耳膠都有分3種唔同顏色唔同軟硬度,有深色d令身,有淺d磨沙面

耳膠管咀內部冇防滑
其實kz隨機送既耳膠都有分3種唔同顏色唔同軟硬度,有深色d令身,有淺d磨沙面 ...
ways 發表於 3/4/2019 05:31

唔知係咪批次問題定係我買嘅係aliexpress嗰啲國際版
隨機附送嘅耳膠係全黑色,無所謂嘅粗管或者可以分離嘅膠管,或者有唔同顏色硬度之類嘅野

試下卷啲膠紙係個咀位整粗啲支管,又或用厚少少嘅雙面膠紙。

試下卷啲膠紙係個咀位整粗啲支管,又或用厚少少嘅雙面膠紙。
philipsrev 發表於 3/4/2019 11:53

試下先

耳膠管咀內冇防滑設計
係耳機出音咀加乜野都冇用
就算kz隨機送既耳膠都有分別,有d一樣係套唔實會自動扇返出來,有d就套得好實淨你唔出力拉佢唔會扇出來,質料唔係統一咁奇怪

唔知係咪批次問題定係我買嘅係aliexpress嗰啲國際版
隨機附送嘅耳膠係全黑色,無所謂嘅粗管或者可以分離 ...
bam1a 發表於 2019-4-3 07:46

我都係有次無無聊聊試下原來一樣係kz送既,都有不同顏色不同軟硬度,我記憶中軟身d套得實淨d
zst  zs5既耳膠已經唔一樣,zst耳膠係微微透透地黑色,唔認真睇都睇唔出