[開箱] Nuraphone / G2 耳罩+入耳式設計, 震撼式低頻 - 開箱評測

今日想講既係 澳洲新品牌 Nura 的 Nuraphone
一隻唔知咩牌子既耳機, 可以賣成 3千幾蚊 , 應該係有D野  
原來係2016年 kickstarter 既產品, 仲要好多人科咗水

4 天前 14:16

佢個盒好高級, 又重, 紙質超好
搵個黑人做封面, 令我想起BEATS audio...

成個開箱體驗都好好, 向上抽起見到個耳機盒
嗯... 個耳機盒好重, 好硬淨... 唔知係好定唔好

打開盒見到 nuraphone 耳機, 佢已經係最新的 G2 firmware版本

裏面包埋一條USB充雷線, 一面係大USB頭, 一面係自家制頭, 表示不滿 )
失望在佢冇得直接插返3.5mm, 逼住用BT, 或自己買條 analog線... $$$

左右兩面都係 touch button

耳機物料好舒服, 好軟身, 唔太"痴"油, 應該易打理

"耳罩式" 加 "入耳式" 2合1 設計, 應該係市場獨有
主要將低音 同 中高音分開處理, 耳罩係低音, 中高音係入耳, 減少互相干擾

Download個APP, 做第一次配對
佢會幫你整一個個人化Sound Profile

nuraphone內置 傳感器, 透過APP去進行 耳聲傳射測試, 可自動判斷你在不同頻率的敏感度
等大約1分鐘咗右, 我個Sound Profile就攪掂咗

對比neutral同personalized, 坦白講, 相差很X遠
neutral時, 只感受到低音很重, 中高音CUT咗, 低音好沉, 有壓低既感覺
但一開personalized時, 中高音返晒嚟, 人聲自然, 高中音定位係正前方, 音場層次立即擴大

此外, 佢有個 immersion mode, 可以增加低頻既動感 和 現場感
當我開到最大時, 成個耳罩都係到震, 每一下鼓聲, 每一下BASS, 都好似係耳邊打落嚟
好誇張, 我未試過係其它耳機感受過的

4 天前 14:17

值得一讚, 耳機touch button可以自已自由設定

耳機冇開關制, 自動ON/OFF

配載感覺, 比想像中好, 耳罩內有支棍仔, 輕輕掂住個耳窿, 但要少少時間適應.
耳機高音pitch唔太夠, CUT咗個頂
人聲係冷聲低, 尚算自然
音場夠寬, 分折力唔錯
最正既, 當然係低音個BASS, 極之深厚, 又唔會爆音
開埋個immersion mode, 用嚟聽ROCK METAL 或 睇戲, 現場感十足 !!!
如果大家追求低音, 呢個耳機, 值得推介俾你

如果想知更多, 可以去下面睇開箱評測片 :-
https://www.youtube.com/watch?v=DyeWBZ0q0Qc

有問題, 隨便問

降噪效果對比1000xm3如何?

降噪效果對比1000xm3如何?
royau 發表於 2019-4-16 15:31

降噪效果, 佢好過1000xm3同Bose QC35 II
    不過唔建議長時間坐飛機用佢, 一來大舊, 二來earbud tip, 帶耐咗會少少硬耳...

回覆 1# hkstanley

之前都有興趣,但感覺配戴一般
睇師兄REVIEW 就係低音好特別,係咪類似喇叭轟頭果種低音?

回覆  hkstanley

之前都有興趣,但感覺配戴一般
睇師兄REVIEW 就係低音好特別,係咪類似喇叭轟頭果 ...
number92000 發表於 2019-4-17 22:53

配戴要少少時間去適應. 呢個耳機戴咗上去係唔會覺得焗.

佢果種低音, 係感受到震動果隻, 似戲院內 或 現場會內, 個地板震既感覺

呢隻野用來睇戲感覺正過聽歌,如果可以平啲就好。