[開箱] 高性價比野 NICEHCK NX7(四鐵 兩圈 一壓電)

早星期喺fb見到有人在展覽試過 之後喺amazon 見到,HeadFi 評語都好好,但唔知點解淘寶揾唔到。前幾日終於有了。

頭50個落單減左50蚊之後499
價錢同kz啲新12,16單差唔多。但外國評語正評多。於是買左,仲叫賣家盡快寄,趕得切星期五放工收到。

包裝依舊細盒,有kz cca 感覺, 打開後都一樣有塊透明膠。見到隻耳機,塊面板幾好 ,深色,又冇logo, 細細隻寫住nx7, 而個腔體就透綠,係細隻,好fit 耳仔,入面塞左七個單元,好din. 而配件都係個啲野。

我就冇用到條原裝線,我買埋佢地既2.5銅線。

但咀係金色,做得好仔細

講翻聲音,headfi 人話聲音似campfire solaris, 成皮野喎。我聽完就明了。 人聲佢唔貼耳,而背景樂器超清,唔係講笑,一般耳機聽唔到既佢都聽到。 佢調音條友張隻耳機調到冇大陸耳機感覺。 我個人認為比較為美式。

高頻一啲都唔刺,而且background 啲叮叮,琴聲好真實
中頻人聲方面,我學得唔算好突出,就係要乜有乜。 聽女聲就有聽口水,男聲唔算厚聲,就係平衡。
低頻方面,佢有兩動圈,所以都可以話保證有野聽。佢既低頻冇轟入心,而係正常,就真係有campfire Lyra 感覺,幾快下,而潛得幾深

賣家話隻野要煲,兩個圈要啲時間。一星期後再同大家分享。
我自己都試過as16, 我可以話呢隻野個對手晤係kz, cca因為聲音比佢地調得更大廠, 而分晰力高得犀利。 但我唔明,唔知係咪要控制成本,個包裝,同條線有少少弱,令人覺得佢同kz係一樣。 我覺得如果佢地要造大,就要花多啲時間在配件上

呢隻都係0.75mm 頭?  同KZ 一樣?

回覆 2# Marshall

賣家話係0.78mm  既2pin,同TFZ、AUGLAMOUR徠聲係一樣的2pin!

CHING 真快手, 啱啱仲唸緊, 日馬有直送最平約5百幾連運費.
最初驚呢隻野似 ZS10PRO, CCA C10 果D調音, 加粒陶瓷高音再清脆, 所以忍手. 如果調音唔同咁就可以考慮下. 話時話, 呢隻野, 日馬同 ALI 都幾多買.

呢隻係咪好過銅雀, tipsy dunmer?
用緊DT6, 打算upgrade 下
就咁睇,好似NX7 岩口味d

Ordered one , awaiting shipping

Ordered one , awaiting shipping
stevenyu2000 發表於 2019-7-22 14:11

你有無訂埋佢條16芯銅線
諗緊訂埋佢 定係買肥瘦個條 16芯/法國佬銅

你有無訂埋佢條16芯銅線
諗緊訂埋佢 定係買肥瘦個條 16芯/法國佬銅
holap1989 發表於 2019-7-22 15:22

Yes , I ordered the copper cable , 4.4mm balance plug

一直有留意佢隻F3 估唔到又有新嘢