其實有D耳機點解要兜耳背後面??

覺得好唔方便同唔舒服 , 本人本身用緊直入式的, 請指教

減少聽診器效應

BABYSKY 發表於 2019-8-10 12:14

十年或之前,錄音室或live 入耳/耳模帶法,试下入耳式直帶耳機就明白,例如:dt6

因為有D耳機線粗到呢...再加上金屬分線器...成日係度釣魚...所以要設計穩陣D,負重可以高D...

BABYSKY 發表於 2019-8-10 12:14

現今耳機設計已經走向多單元,耳機體積同重量與舊式平頭耳塞有好大差距,
加上時下耳機線嘅不同設計,要穩定配戴大部份入耳式耳機,繞耳配戴算係
大勢所趨

BABYSKY 發表於 10-8-2019 12:14

因為舊時高階入耳都係預專業舞台用途,條線放背後方便工作。掛耳穩陣唔易跌,耳機大廠又係做專業用途設備出身自然唔會改設計,加上近年入門耳機都跟風自然變成掛耳係主流。

無常識  後掛線放後,係放便駁無線接收器  

原意係on stage  pro user 用。。。

via HKEPC IR Pro  ...
dreamtheater 發表於 2019-8-11 12:49

唔好咁話人啦,舞台行頭好窄嘅啫, 唔係行內人又對呢啲嘢有興趣 為數更加唔多, 況且常識嘅嘢 唔會有人特別多嘅