[開箱] iBasso DX160

早排放左部 ZX300, 心思思想入番部可以聽串流, 有 4.4, 又唔太貴既 DAP。之前試過 Hiby R5, 音質其實唔差, 推力雖比 ZX300 大, 但再細心試 4.4 既時候, 總覺聲底軟綿綿, 人聲唔夠中氣, 最後無揀到。因為之前未用過 iBasso 想試下, 最後盲衝左部 DX160。

包裝盒內有主機, type-c 線, 透明套, 保護貼 x2

DX160 機身雖為膠殼, 造功唔差, 機身又唔重。

一開機, 最為樣眼係佢個 fhd mon, 夠鮮艷, 亮度足。系統操作基本流暢, 流暢度大約同 3~4 年前d入門手機差不多, 唔好期望太高。

DX160 無內置 Playstore, 但一般應用程式可以經內置 APKPure下載。試過下載 Moov, Spotify, KKBox 運作正常無問題。

初步聽感 : 人聲中正, 微暖, 背景黑, 人聲樂器比例平均, 分離度不錯, 空間感夠開揚, 低頻有力, 無明顯底噪 。調音染色比 R5 少 ( R5 人聲較暖同貼耳 )。DX160 推力強大, 4.4 人聲明顯較 R5 更中氣十足。另外, DX160 既 3.5 質素確實較 ZX300 好很多, 4.4 就好少少, 主要在推力上加分, 再 run-in 下先。

隻封塵既 CRK100 總算可以再聽多一排, 之前部 ZX300 確實唔夠力, 攪到D人聲太後, 而家精神番晒

後記 : 話說幫 DX160 戴套之後無耐就死機開唔番。攪左一輪先發覺係個套太緊, 頂住左個 Power 掣, 唯有暫時無套 另外, 熄 wifi, 低增益聽左大半個鐘頭歌, 消耗左約 10% 電, 而亮屏操作就睇住d電倒水咁去, 大 mon 真係有辣有唔辣 不過還好有快充, 機身有少少發熱, 但未到暖蛋程度。DX160 以三千蚊唔到既價錢, 有齊 4.4, 串流, 大屏算係交足功貨。

iBasso 都敢用

iBasso 都敢用
118205 發表於 2019-9-11 19:58

怕怕了

iBasso 都敢用

咁點都好過 Fiio

iBasso 都敢用

小弟新手,請問 iBasso 之前出過咩問題?

咁點都好過 Fiio
countryboy 發表於 2019-9-11 20:45
個人覺得fiio好過iBasso 喎

小弟新手,請問 iBasso 之前出過咩問題?
型氣小子 發表於 2019-9-11 20:45
上網查下就知

回復 1 #countryboy

師兄請問 DX160 個3.5mm 得唔得? 我都有好多3.5mm 線唔想全部轉晒4.4,好唔方便。(本身想等小墨菊,但評價好似唔太好)

via HKEPC Reader for Android