請教一下AKG 872換線問題

準備進軍耳牛,暫時目標AKG872,試過原裝線好似一般,請教下如果換線,換邊類型好?
呢隻牛好似改唔到平衡,而如果係耳牛既,有平衡係咪正好多?
我暫時得部全想DAC4做電腦DAC,唔知夠唔夠力水?

建議師兄盡量了解原裝線先,唔啱就hold 一 hold ,換線多多都有,冇得改平衡,話哂近7K,未必冇選擇

可以試下新嗰對奧仔

可以試下新嗰對奧仔
tskso 發表於 2020-8-25 22:13

試左,就係覺得872高幾班先選擇

試左,就係覺得872高幾班先選擇
iwantip6 發表於 2020-8-25 23:40

咁我都唔反對,872 我都试過幾次,唔好問邊度有得試,唔知真係要打patpat,曾經好認真考慮過

要線 同巴能先決 過耳機  就唔好搞akg   

Siltech Duchess Crown + 森海hd800

要線 同巴能先決 過耳機  就唔好搞akg   

Siltech Duchess Crown + 森海hd800 ...
waltyuen 發表於 2020-8-26 01:35

我印象中好似試過一次HD800,但唔啱口味,感覺872聽落好D

我印象中好似試過一次HD800,但唔啱口味,感覺872聽落好D
iwantip6 發表於 2020-8-26 15:40

hd8 同 k8 就好似認錯老豆咁。
hd8 似 akg k7系既聲底,k8 似森記 hd6系聲底。。。

812,872都無balance線因為個mini xlr頭只係三針,要改做balance必須係破壞性mod。

hd8 同 k8 就好似認錯老豆咁。
hd8 似 akg k7系既聲底,k8 似森記 hd6系聲底。。。

812,872都無balance ...
cocteau 發表於 2020-8-29 22:56

無錯,事實就係噤攪笑,多謝你回我!

噤K8換線有無意思?

無錯,事實就係噤攪笑,多謝你回我!

噤K8換線有無意思?
iwantip6 發表於 2020-9-1 15:48

我無玩線,原因係,我覺得線係成組chain入面影響最少、同最低cp既一瓣。

呢個我以前有晌度解釋過。其實一字咁淺。
你試下計一計,成組音響入面有幾多線、焊點、pcb印刷電路、插頭?
換靚中間既一段線,會真係救番生前面成堆垃圾電路?
最靚既線都唔會"增強"音質,只係會"減少損失"。而減少損失既比率就只限成組音響中既呢一段。

你話換線真係好明顯唔同左聲播!係,會唔同聲,但呢個唔同其實係失真,只不過某種失真對啱你口味咁解。所以玩線幾時都只係玩一種"感覺",而唔係"fidelity"。

你$100放去speaker、headphone到,會買到5-6成音質提升。$100放去amp到會有3-4成。dac 1-2成 etc。
如果你d錢已經玩盡其他parts,push到盡玩到無野可玩時,先考慮玩線。
但你問我,$100連1%都買唔到。