[開箱] 擁有過最貴既淘寶耳機 - Moji Monica Alpha

Moji Monica Alpha

真正既靜電耳機想試好耐,一直都過唔到淘寶耳機4000關口,呢隻耳機我都諗左好耐,但最後都忍唔住,主要係比佢個包裝配件既誠意打動,尤其係DDhifi 既轉插,想買好耐。
包裝係好特別,好似大廠,可以話係豪華。如果包裝全英文,真係以為外國出品。

兩靜電+兩動鐵+一動圈
好多靜電耳機都係咁上下配置。但點解我揀呢隻,我同個店主傾左好耐,始終好貴,但佢ok謙虛,冇話打過萬元耳機。

耳機,2.5mm線,好特別既皮盒,ddhifi 轉插
櫃桶式既開盒好有神秘感。
我一開始就用M11pro 2.5直接推,感覺係好正,但冇感覺到好誇張既高頻。耳機係以平衡穩重調音為主,唔易推。 moji Monica 呢隻耳機唔係一隻比你日常聽歌既耳機。你要喺屋企,好認真細味,就發現好多平時聽唔到既野佢都比到你,樂器分離度高,分析力好高但唔衝。 低頻結實有力,粒動圈做到野。
三頻平衡係呢隻耳機最大賣點。平時既平價耳機,好多都以三頻平衡做賣點,因為感覺上好似咩都聽到。 但今次隻耳機係平衡得黎乜都比到你。個種收斂型既高分析力我唔知點形容。

耳機腔體比我想像中細,我估計佢用盡哂所有位。tri i3係一隻我好滿意既耳機,大鳴大放,而呢隻就相反 好有特色。

頭先講過耳機唔易推,而我中意呢種唔易推。呢隻耳機就好似聽hifi,要細味,所以我加個alo膽擴推,用佢粒ddhifi 轉番3.5聽。 CLS,係一種新境象,內斂性格變得開放少少。 令我更享受當中。

耳機貴,比我之前買過既都貴好多,但我終於感受到貴耳機既分別。 平價耳機好玩抵玩,聲音有自己既character。 但買一隻貴可以成為自己既指標。

Btw 我希望佢之後再出既耳機可以揀要Mmcx or 兩針

恭喜師兄, 可唔可以影多 d 相睇下真身?

Moji Monica Alpha

真正既靜電耳機想試好耐,一直都過唔到淘寶耳機4000關口,呢隻耳機我都諗左好耐,但 ...
jordanchow725 發表於 2020-8-31 10:56

師兄寫的文章好有心機好有參考價值,不過睇完價錢有啲窒一下。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

個包裝咁似zs6

恭喜~
岩聽就好
其他野唔使理喇

幾靚仔架

最鐘意睇開箱文,望梅止渴

via HKEPC Reader for Android

好正呀師兄,有冇拎過出去同外國brand 既靜電比較