[開箱] 又嚟高科技耳機 - 澳洲品牌 Nura - Nuraloop

Nura 呢個澳洲品牌一直以嚟都係賣"高科技"
提供 "個人聲音檔案"設定 同埋 "Immersion" 超震撼低音
之前推出過NuraPhone, 好多朋友話試過都話好正, 不過價錢就貴咗D
加上唔係太多人鐘意頭戴式Headphone, 戴得耐會痛, 加上又有D焗

以今年Nura出咗全新產品, 個名叫 Nuraloop
係一隻後掛式藍牙耳機~

今次價錢平咗, 賣 $18xx 咗右
功能同技術方面, 基本上同NuraPhone一樣, 今次CP值高咗好多

Nura包裝設計幾靚仔
成個開箱體驗都非常之好

盒內除咗USB-A充電線之外, 仲會跟埋3.5mm線 (Nuraphone要額外俾錢架)

意思即係, 佢既係藍牙耳機, 又係有線耳機, 啱晒坐飛機時用喔

仲有跟多3對耳塞, 即係total 4個size~

充電 同 轉換 有線耳機都係靠呢個磁力連接位~

跟住就講下耳機個Specification

耳機用咩發聲單元, 官方好似冇任何資料
不過睇外國網站話係
"8.6mm Graphene-coated dynamic drivers"

連接方面, 佢係 藍牙 v5.0, 同埋支援 AptX HD
so far 去過好多地方, 坐過地鐵, 都未試過有問題, 連接攞滿分

耳機內置有ANC 功能 同 Social Mode (即係 Ambient Sound)
ANC效果非常理想, 可能本身佢係入耳式耳機, 配合埋ANC,
可以話隔到90%以上既聲音
Socail Mode效果一般啦~ 去買嘢, 聽Sale講兩句就OK
始於都係除咗個耳機同人傾計會好D

耳機兩面都係Touch按鈕, 加上佢有個"模擬轉盤"
可以用嚟較大細聲

電力方面, 叉一次電, 用到約16小時
但注意, 佢唔係True Wireless, 唔會有電池盒的

之後就到耳機既大賣點
亦都係Nura既高科技之處
就係佢既 "個人化聲音檔案" 功能
耳機會根據你耳仔對唔同聲頻既反應
會訂造一個最啱你係聲音檔案
佢既原理係透過耳機播放一D頻率出嚟

再收聽返你耳內既反射, 從而計算出你既音場設定
即係如果你聽高頻較弱, 佢就推高返高頻俾你咁
所以每個人戴Nuraloop之前, 都必需要設定好你自己既Profile

呢個耳機係冇得再較任何EQ setting,
唯獨是可以調較低頻既力度
即係佢既第二個賣點 "Immersion Mode"

自己試過開到最大, 佢個BASS係十分浮誇
如果你愛BASS之人, 一定會好喜歡

接下來, 就要講音質
音場同空間感都非常之豐滿十足
樂器既定位都好清晰
低頻鼓聲絕對係夠實淨, 唔會散
人聲同中頻還原度高, 但人聲遍冷
高頻就麻麻地啦~ 有CUT頂感覺, 特別係Hi-Hat聲好似CUT咗咁
整體嚟講, 耳機音色都係好平均既~
啱聽D R&B 同節拍強勁既歌曲

至於通話方面, NuraLoop既收音俾我想像中好.
大家可以睇文章尾既測試片 (7:31)

結論: -
呢隻Nuraloop 既 個人化聲音Profile 的確係俾到你新既聲音體驗
加上 Immersion Mode 既低音係十分誇張難忘
不論, 聽歌定係睇戲都非常之適合
如果你追求低頻, 呢隻耳機一定啱你

不過, 唯一要考慮既係後戴掛耳式設計
嚟到2020年, True Wireless 己經係主流, 我自已都習慣咗TW好耐
後戴掛耳 真係要少少時間接受返~
如果可以既話, Nura麻煩你剪咗條線...

大家如果有興趣睇多少少, 可以睇以下呢條開箱片:
https://youtu.be/bkkqYR259JE

謝謝

冇電就連3.5mm插頭有線連接都用唔到,笑咗
呢個耳機嘅賣點係個人化聲音,好難直接對比其他耳機嘅聲音表現,不過都應該講下耳機本身有冇底噪(聽音樂嗰時背景有冇沙沙聲)、分析力同其他耳機對比係點……

冇電就連3.5mm插頭有線連接都用唔到,笑咗
呢個耳機嘅賣點係個人化聲音,好難直接對比其他耳機嘅聲 ...
hk133 發表於 2020-9-2 15:32

冇電就連3.5mm插頭有線連接都用唔到,笑咗 <--- 同感... 我問CS時, 佢自己都講到唔好意思咁...

底噪就唔覺啦~ 如果我同 sennheiser MTW對比, Nuraloop仲會差少少咁囉...

回覆 1# hkstanley

你係官方買?
Nura 千其唔好買水 外好多都出左事,如果件貨卡有問題會停你現在部機的ACC。 外國好多人係EBAY 買左用唔夠一個月就被人停ACC 變左廢鐵。

回覆  hkstanley

你係官方買?
Nura 千其唔好買水 外好多都出左事,如果件貨卡有問題會停你現在部機 ...
royau 發表於 2020-9-3 11:21

香港代理到買架~ 你意思即係水貨, 香港唔用得?

回覆 5# hkstanley

如果第一手/代買果個張信用卡有問題,黑卡或其它,部機會被鎖機用唔到。