[開箱] B&O E8 3rd Generation 3.0 Earbud 無線耳機

本人並非耳機專家
一直聽開手機V30 + SE535 Red 鍾意聽女聲
見水貨有保 平平地$16xx  評價幾好 買黎玩下
新機用b&O app update 耳機 software  6.0.0

20200905_172353 s.jpg

耳機盒有金屬邊好靚仔
DSV01337 (1).JPG

USB Type C 接口
DSV01338 (1).JPG

跟機有4對矽膠 加一對Comply耳綿

矽膠隔音唔係好掂 同埋跟機嗰對Comply太漲
戴得耐會有壓迫感
咁啱我有comply comfort一試即刻唔使講
舒服又隔音 平衡到我要嘅要求
DSV01328 (1).JPG

DSV01333 (1).JPG

B&O app 可揀聽出面聲 高低 非常貼心

講返啲聲 新機齒音嚴重
不過聽唔夠ㄧ個鐘已改善
用矽膠冇乜bass

用咗comply 耳綿 各方面提升不少
各方面都幾好
不過一對比返我舊時套組合 (V30 + SE535 Red)
始終V30有綫用DAC係唔同
空間感 細節 豐富好多

不過而家係無綫時代
方便同sound quality 係要取捨
睇個勢無線好快會追到有線嘅質素
價錢ㄧ定越黎越貴

總結: E8 3.0千零蚊收貨 如果over $2500就唔考慮

無線追到有線質素呢個問題要用兩種睇法:
1.同價位無線追到同價位有線質素
$1000 樓下差唔多啦, $1000-$2000 視乎情況, $3000 就...你見無線都無幾款賣過$3000就知
2.頂級無線追到頂級有線質素
咁就真係無可能,有線可以帶住成堆幾百克嘅DAP+AMP去推
真.無線果廿克邊度夠玩...物理定律