[開箱] VSONIC 09 Plus & GR09陶瓷版(2019) 開箱評測

拖咗好耐,終於下定決心要寫VSONIC 09 Plus同埋GR09陶瓷版嘅評測。

講下關於VSONIC呢間公司嘅題外話:本來講好會出嘅單邊十單元動鐵耳機冇咗,郁少(佢哋老闆)之前甚至喺微博揚言未來會停止研發有線耳機,全力整無線耳機,為此仲入股一間略有知名度、主要係生產無線耳機嘅公司。但之後VSONIC仲出咗09 Pro(限量,目前已售完下架)以及玫瑰金陶瓷版同埋藍寶石陶瓷版,VSD1S亦重新開始生產,到底VSONIC係咪真係會放棄有線耳機業務,真係......要睇郁少心情?(笑)

目前VSONIC耳機盲盒又一次重出江湖,今次09 Plus都放埋入盲盒(然而郁少以前講過09 Plus永不加入盲盒 ),趁住呢個機會我就寫好呢篇評測啦。(不過實際抽中嘅機率最低只有1.9%,最好唔好抱太大期望)

同埋都要講返,我當時購入VSONIC 09 Plus以及GR09陶瓷版(2019)嘅價格均為999人仔。間中呢兩款耳機都會做返999呢個優惠價,想買嘅CHing記得唔好衝動,等到價格回落到999先好買。09 Plus現時售價為1899人仔,GR09陶瓷版(2019)現時售價為1398人仔(送VSX40耳機)。

下文將GR09陶瓷版(2019)簡稱為09陶瓷。

講到明開箱,首先都係睇咗個箱。
09陶瓷:

打開包裹之後,入面仲有個紙皮箱保護包裝盒,
紙皮箱有VSONIC logo凹印。

今次郁少搵咗插畫師幫VSONIC設計咗個虛擬人物形象“琴音”,
並且設計咗新logo。
包裝盒封套正面、側面同背面都有“琴音”個樣。(向水x雨致敬?)
個角色設計得唔錯嘅,可惜見唔到VSONIC將佢應用喺其他宣傳物(比如旗艦店宣傳圖)上面,
淨係09陶瓷、09 Plus同09 Pro先有印佢落去,比較可惜。

除咗個封套就見到包裝盒本體,
全黑,採用國產Alcantara材質絨布。
質感確實比一般絨布好啲,但......冇咩用。

當然,除咗包裝盒之外,
耳機收納盒都係採用咗國產Alcantara材質絨布,
不過係全黑色,同白色嘅09陶瓷唔係咁夾。

配件,三對耳膠+一對耳綿,
送多兩包防潮劑,仲有一本說明書,係咁多。

耳機跟機線就塞咗入去收納盒入面。

09陶瓷配件全家福。

陶瓷外殼質感好正,不過外殼公差比較明顯,
耳機主體兩邊外殼之間嘅縫隙顯眼,
縫隙有透明膠水填充,但用耐咗膠水會發黃,
觀感上並不雅觀。(用咗大半年嘅心得)
不過縫隙大我諗應該係因為陶瓷外殼良品率低,
所以先要有所妥協啫。

跟機耳機線,根據旗艦店嘅商品描述頁面,
線芯係採用純銀+單晶銅鍍銀。
呢條白雪雪嘅線好襯09陶瓷,可惜唔係平衡頭,
結果都係俾我打入冷宮。

跟住就到09 Plus:

同09陶瓷一樣,包裝盒外仲有個VSONIC logo紙皮箱保護。
不過我懶,所以今次冇影嗰個紙皮箱。

包裝盒封套同09陶瓷基本一樣,係上面寫著嘅產品型號唔同咗咁解。
同埋09 Plus包裝盒封側面有郁少親筆簽名。

包裝入面同埋配件呢啲都係同09陶瓷一樣,
放圖就算。

09 Plus配件全家福。

09 Plus雖然同09陶瓷外型差唔多,
但使用嘅動圈單元同09陶瓷唔一樣。
09陶瓷使用11mm碳納米管振膜單元,
09 Plus就係10mm單元,冇提及用咩振膜。
09 Plus阻抗比09陶瓷低一啲(43ohm vs 50ohm),
實際都係09 Plus比較易推。

09 Plus嘅金屬外殼做工就好過09陶瓷好多,
縫隙好細,表面以潑墨工藝做成嘅藍色墨點亦相當獨特。

09 Plus同舊版GR09一樣,導管防塵網上面有金屬環,
09陶瓷反而冇,肉眼觀察下09陶瓷嘅防塵網比09 Plus更薄,
甚至可以稍微望到內部嘅動圈單元。

一開始我就搭配FiiO LS2.5D純銀線使用,
個人覺得呢個組合一般般。
後來買咗其他單晶銅線夾佢哋,不過我懶,所以冇補拍,
照用返搭純銀線啲相就算......

至於音質,對比就梗係搵返GR09膠殼版(舊版)(以下略稱為GR09)啦。
簡單講下:

(對比係用FiiO M11 Pro測試嘅,不過都係嗰句,我懶......)
對比起GR09,09 Plus就更易推,09陶瓷就同GR09差唔多。
兩者嘅分析力都好過GR09一啲,
09陶瓷相比GR09,高頻更加明亮,但又唔會過咗火,
就算係搭配純銀線,都唔會搞到高頻好尖。
而09 Plus就喺低頻方面比起GR09有較為明顯嘅改善,
鼓聲更加有力,同時keep到唔錯嘅分析力,聲場亦相對較為開闊。

無論係09 Plus抑或係09陶瓷,都依舊做到呢個價位而言相對較好嘅聲音質素,
不過提升幅度唔算大,畢竟本來GR09個基礎都唔錯,
外觀&做工上嘅提升就更為明顯,無論係金屬殼抑或係陶瓷殼都呈現出遠勝於膠殼嘅質感。
對比起GR09,佢哋整體而言提升確實算係唔少,
但呢個價位依家都有唔少選項,所以個人覺得呢兩款耳機都係特價999人仔嗰時先至比較值得買。

唔知係browser問題定係forum問題,啲圖顯示唔到,嘗試再編輯加入圖片就提示502 Bad Gateway……

缩咗圖啱format 都唔得? 我呢排用開嘅app都睇唔到圖, 要用另一個app或者browser先至睇到

缩咗圖啱format 都唔得? 我呢排用開嘅app都睇唔到圖, 要用另一個app或者browser先至睇到 ...
tskso 發表於 2020-10-14 16:29

頭先一edit post就502......啱啱又忽然得咗。

係,睇到了
只係我個App未得

謝謝,等左好耐了