[開箱] TRN V90s + T4 開箱

隔左個8號波,原本琴日黎既包裏今日終於到。 V90s + T4 + bt20pro,  聽店家講T4同V90s 聲音好襯,所以都入手埋,而bt20pro 想入好耐,但之前好似好多師兄都有問題,造工定好似充電問題,但之後好似都改翻,所以今次一次過買埋。
藍牙之後再講,先講V90s, 好而以前都買過v90, 當時我記得隻耳機分析力唔差,但 v shape 得幾嚴重, 性價比幾高。

v90 & V90s 相差都好耐了,中間又有BA5, 又有vx 等等,都好期待呢個2xx-3xx價位會有咩突破。
V90s 沿用vx,ba8 類似腔體,但我睇圖發現多左個耳骨位,配戴會穩好多。 紅黑色既設計見仁見智,但隻紅色有少少金層感,唔會係大紅色,幾唔錯。
聲音方面我覺得係少少V-Shape, 但唔明顯,低頻有力,明顯聽得出粒圈有做野,人聲中中但有啲歌手會較薄,高頻去得幾盡但齒音唔算多。
換左T4線後,聲音明顯有變化,中頻人聲厚翻而V-shape變得唔明顯,耐聽左,冇咁刺激
分析力係呢隻耳機賣點,之前聽唔到既喉底聲都聽得到。 分析力絕不是300價位,呢一部分超哂班

借post一用

我買嘅係黑色

因為無TRN耳機所以一直想買來試,但唔想買VX 同BA5, 見V90 算係相當成功所以第二代出就買咗對。248包順豐唔錯。

舒適度 10/10 基本想係照著我耳殼做。
低頻 7/10 唔係好detail,不過我係treblehead,所以無咩所謂, 我覺得係tuning 問題多, 10mm 既大約都係差不多
中頻 6/10 因為係deep V tuning, 所以比較弱,EQ 後7.5/10, 但密度唔算高,無咩特別
高頻 10/10,好多detail,同中頻銜接好好,咁多detail但仲係好smooth, 同tinhifi t4比較過,timbre 接近,BA tune到好似DD 一樣
分離度8/10,雖然deep V tuning 一定比較好,但整體都係比ZAX 好
Sound stage 8/10 有足夠闊度,立體感,比ZAX 好一點
Imaging 9/10 唔識寫,總之都係比ZAX 好一D

雖然我都好滿意ZAX, 但佢有時會中頻過多,而且高頻有bleeding感,呢樣同V90S比差好多,例如聽純cello會多咗啲唔應該存在嘅刺音, 似有clipping 既感覺, 唔真實。

CP 比ZAX高,如果唔需要密度我推薦呢隻多過ZAX.

個人聽感,不喜勿插。

邊度買到248咁平

回覆 2# saldtch

咁如果佢(v90s)同埋nx7第一代對比如何

回覆 3# leochan0102

Trn tmall store

回覆 4# 天大笑話

無nx7呀,而且個價好似差唔少

好快就出v100

我淨係見到滿$338減$30既

回覆 8# leochan0102

前兩日有-100, 你可以問問客服

V90 又拮又轟, 攪到有D陰影,
V90s 如果調到好似 VX2020 咁既調音就非常唔錯, 覺得 VX2020 調音似 ZAX, 而高音較好, ZAX 人聲就較有空氣感, 比較通透.