淘國產耳機討論(歡迎傳教士)

前略

以我的微弱既認知力, 大約就有 4個品牌
KZ  TRN  CCA  VSONIC
當年我開始由一D弱雞雜貨開始轉玩呢D多單元

第一對係KZ 我係覺得幾震撼架 , 玩左3對左右 我就試TRN
當時我係覺得TRN既空間感同分離度都係比KZ好一D就轉左去TRN(目前都玩左5對)
但係好多人都知道其實TRN既缺點係會刺耳
然後我又開始玩DAP啦 , 平衡+TRN既分離度 , 就成了基本愛好
玩得一部就會有第二部既 , 呢部就玩膽既 , 所以我又玩翻D動圈

最後我就查下個"耳界大開"區既比較
我發現 呢區既討論係 KZ > TRN > VSONIC > CCA
所以就想問下現在各大品牌既感覺同推介

唔知係唔係 CCA樣既問題,比較少人講XD
VSONIC 又好似同佢地唔係同一個檔次

利伸
KZ ZS5 ZS6 [ZS10 2對]
TRN v80 v90 vx ba5 ba8 T200

前略

以我的微弱既認知力, 大約就有 4個品牌
KZ  TRN  CCA  VSONIC
當年我開始由一D弱雞雜貨開始轉玩呢D多 ...
cngaiyin 發表於 2020-10-25 11:45

試下最新嘅kz 同埋trn最新果啲你就知道
trn真係要時間追返kz嘅功力
仲有冒起嘅kbear nicehck
曇花一現嘅urbanfun bl系列
睇番原來我都幾多耳機

回覆 3# leungleung1234
我這樣說好像變了釣魚引戰文一樣XD

回覆 2# 天大笑話
我都睇緊KZ隻10春
nicehck就...我覺得好多人屌多過讚

如果玩圈又邊間正D呢
以前玩鐵多,圈無咩睇過 , 最近都係試左DLC圈先對圈有興趣

回覆 4# cngaiyin
單圈有urbanfun014 bl03 超一
全部都強力持有

本身玩開cm westone es3,shure 215,ue tf10 pro(壞左),apple in-ear (雙動鐵個個)⋯⋯

淘寶就玩過kz trn,個感覺就係多單元,但各自為政,唔能夠融埋一齊,用左陣賣左俾朋友。
之後轉玩nicehck nx7,就感覺最接近我對cm耳機,分析力好好,人聲唔錯,但個調音都係唔係好掂,圈同鐵都係各自各咁,d聲融唔埋一齊,聽得耐對耳仔會好攰。

最後,我應該脫毒了,簡簡單單iphone+apple in-ear/AirPods pro 聽歌就算,有時候唔係多單元就好,調音更加緊要,聽歌係享受,如果聽完耳仔攰或者唔舒服,幾貴都無用⋯⋯單動圈都可以好聽過多單元耳機

試下最新嘅kz 同埋trn最新果啲你就知道
trn真係要時間追返kz嘅功力
仲有冒起嘅kbear nicehck
曇花一現嘅u ...
天大笑話 發表於 2020-10-25 12:38

邊隻好?

邊隻好?
044003 發表於 2020-10-25 15:45

留意下有邊啲係呢個壇度起咗塔
就係果啲

其實仲有好多牌子嘅,比如NF Audio、水月雨、達音科、TFZ、hifiman,甚至做DAP嘅FiiO、iBasso、山靈等等都有做耳機。

NFaudio,水月雨,Tanchjim都比以上4個品牌好好多。

via HKEPC Reader for Android