[開箱] 動圈生物振膜耳機 Blon BL-01

之前對 BL03 燒鵝味太勁, 所以直接 skip 左 blon05, 05s, 03s.  之後有段時間轉玩 SS014, 所以將 bl03 送左比人.  原先想入 BL05s, 但個配色實在太獨特有些猶豫   最後見有新野出又唔貴就入隻黎玩下.

間廠終於肯幫個包裝做 spell-check

BL01 攞上手感覺幾墜手, 造功比 03 扎實, 配戴感舒服.  比用開既 CA16, VX 都要加多幾格音量, ( 由於03已送人, 所以以下對比都係靠記憶 ) 用原線聽一開聲, 感覺人聲通透左好多, 空間感好寬廣, 低頻都強勁, 但無 03 咁主導, 整體調音較為自然。另外, BL01 既分析力不弱於 03.  雙十一以一夜夫妻價錢入手  

回覆 1# countryboy

一夜夫妻百二蚊?
咁可以一戰喎

回覆  countryboy

一夜夫妻百二蚊?
咁可以一戰喎
天大笑話 發表於 2020-11-13 20:22

呢隻單圈話係用新嘅生物震膜

睇嚟新版01似乎比舊01強咗好多。

一夜夫妻真係唔貴, 機殼重料D似乎真係對發聲帶正面 影響

一夜夫妻真係唔貴, 機殼重料D似乎真係對發聲帶正面 影響
tskso 發表於 2020-11-13 22:43

我覺得佢重過 TRI I3 少少   除左個殼, 會唔會係個新生物振膜影响 !? 整體D聲大器過 03, 聽 LIVE 聲音好開揚, 低頻無 03 咁 aggressive, 均衡番d. 有一刻懷疑究竟間廠係咪定錯價, 同放錯產品編號 換左4紋石墨肴d聲爽晒, 伸延性去得好盡, 係低頻多左dd.

我覺得佢重過 TRI I3 少少   除左個殼, 會唔會係個新生物振膜影响 !? 整體D聲大器過 03, 聽 LIVE  ...
countryboy 發表於 2020-11-13 23:07

但體積目測應該細D, 更變得有墜手嘅感覺, 呢種重量感對發聲 單元係重要的, 加埋凍冰冰 依家玩 應該幾 過癮, 不過我自己唔知 有冇福分享受,之前03 戴得唔好所以放棄

呢期唔通興多生物振膜?都幾多廠出生物振膜耳機

但體積目測應該細D, 更變得有墜手嘅感覺, 呢種重量感對發聲 單元係重要的, 加埋凍冰冰 依家玩 應該幾  ...
tskso 發表於 2020-11-13 23:12

設計唔同左,腔體細左,比 VX 同 i3 都好戴。

呢期唔通興多生物振膜?都幾多廠出生物振膜耳機
leungleung1234 發表於 2020-11-13 23:17

之前,唔記得見邊對耳機包裝上,又係什麼生物 纖維.. ,英文就寫cellulose ... ,當時心想,係咪即係同纸果類嘢有關,有錯請指出及補充