尋聲 飯盒3開箱

(((跟開箱無關,無興趣請跳過)))先講個故事:小弟多年一直用手機聽歌,由聽mp3進化到聽無損音樂.......耳機方面由跟手機既耳機進化到藍牙耳機.......直到有一日網上買了一個 NICEHCK DB3........一聽......嘩左出聲,當時聽落既感覺同我咁多年聽歌完全唔同。.........(感覺開始發燒)

之後上網找一些耳機既知識,認識到乜野叫動圈動鐵......跟住去tb睇左好多唔同牌子和唔同數量單元既耳機,最後買左隻cca c12........聽完之後把DB3放在冷宮

之後又上網睇一d高價耳機睇下同平價耳機有乜分別........又比我認識到靜電耳機........又上tb搵一餐..........搵到隻声菲尔MT300..........之後在網上找資料找到本論壇討論声菲尔MT300,扒完文之後就上tb用 599人仔買左回家,又在小凡度買了幾條線去夾,最後選了8芯純銀去夾MT300.

一直有個問題我覺得好奇怪.....點解聽c12會好聽過對MT300呢?我唔知點形容個分別,總之用c12聽歌個感覺就好似聽得好多野,好多細節聲音比較廣..好有趣...直到前二日我把MT300條線換反原裝線一聽.......OMFG.....原來這個聽感先係MT300既實力,自此之後對MT300就離唔開我部手機!

(((開箱文在此)))真到我今日開箱:收到師兄們比意見叫我買既尋聲3....放歌入卡....插卡....開機.....插MT300....一聽.......我吊左出聲..........

因為係第一次用player,一來唔想咁快花大錢,二來怕聽出來跟手機沒多大分別所以買左部二手....哈哈

首聽尋聲3吊左出聲係因為左耳正常,右耳得左耳30%聲,所以我吊出聲.....跟著我見有二個3.5mm就試下換插試下,一插......正常..再換插二邊都正常了....跟住就聽...聽......開始心跳.....咀角泛起微笑......他媽的實在太好聽了....................同手機完全唔同,感覺入左第二個世界聽平時聽緊既野......我太唔識形容果種好聽.. .總之好似身體被音樂包圍住咁!

再聽聽下突然聽到c12既細節位....仲聽多左好多c12聽唔到既野....我都唔知係player比既效果定係MT300強過c12.....因為由我收到c12至player到手既今日只係短短一個多星期,所以我唔知個變化係邊度黎,總之就好有趣,個多星期內對幾十年聽歌既概念完全改變.............

我未能講到飯盒3既好和壞,我只能跟手機比較.......總結就是一個字........燒

一邊打字一邊聽飯盒3......多次令我停手去細心聽完呢首先再打字......到現在完文了!我總算聽得出咩叫推力,咩叫大聲.....二者實在差得太遠.......原來好細聲聽都可以聽到好多野好多細節位!

多謝各位師兄介紹!    處女開箱全文完

期待晚上回家幫MT300換左係瘦佬度買果條金線再試聽...........

3.5 BAL的插頭是比3.5平衡耳機用的,如果不是3.5平衡線,就不要插落去。一般3.5單端插另一個就好了。

宜家用緊3.5單端,無插平衡了!

宜家用緊3.5單端,無插平衡了!
kk6166 發表於 2020-11-18 18:40

另外,MT300夾粗金應該不錯的

另外,MT300夾粗金應該不錯的
leungleung1234 發表於 2020-11-18 18:41

已經買左,今晚反去試聽!

回覆 4# leungleung1234

認同,粗金可以令隻MT300 人聲厚返
不過未必人人鍾意,條缐太重

回覆  leungleung1234

認同,粗金可以令隻MT300 人聲厚返
不過未必人人鍾意,條缐太重 ...
kityu 發表於 2020-11-18 18:49

係,條線有d重。不過唔緊要,我總係覺得樓主應該好快會身痕再買耳機同線

p.s. 近排抵入耳機首推Super Jr,詳細介紹可看呢個Post

係,條線有d重。不過唔緊要,我總係覺得樓主應該好快會身痕再買耳機同線

p.s. 近排抵入耳機首推 ...
leungleung1234 發表於 2020-11-18 18:58

已經搵瘦佬定左幾條線了,耳機就謹慎少少,因為想下一隻買既耳機一定要好過MT300....

恭喜 ching 成功入坑
我早排放部 dx160, 交收時, 借左條4.4耳機比個買家試聽, 佢一試果時突然嘩左一聲好大聲, 以為發生咩事, 原來佢話點解可以好聲咁多, 嚇得我   只係 $89 純銅 4.4 + dt6 耳機, 之後成 set 線連耳機送左比佢. 總之要比d時間玩下手頭上既野, 切記週圍望, 唔係就會好似我咁,一日五餐無飽飯到肚, 只可以飲鴆止渴

哈哈哈,毒人入坑最開心